IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната остава в зоната на свиване през ноември

Производствената активност отчита известно подобрение, но в сектора на услугите резултатите са най-слабите от юли 2009 г.

14:03 | 22.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Бизнес активността в еврозоната остава в зоната на свиване през ноември

Бизнес активността в еврозоната през ноември остава в зоната на свиване за 14-ти месец от последните 15, сочат предварителните данни на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от Ройтерс.

В производството се наблюдава леко подобрение, като индексът на бизнес активността на института  за сектора достига достига 46,2 пункта от коригираните в посока на повишение 45,4 пункта при първоначално обявени 45,3 пункта.

Показателят обаче остава под 50 пункта, разделящи зоната на ръст от тази на спада. Очакванията на анализаторите също бяха надхвърлени, като те очакваха подобрение до 45,6 пункта.

В сектора на услугите обаче свиването се задълбочава, като индексът на бизнес активността в сектора се е понижил до 45,7 пункта от коригираните в посока на понижение 46,0 пункта през октомври, като първоначалните данни за миналия месец бяха отчели подобрение до 46,2 пункта.

Това е най-ниското ниво, достигнато от показателя от юли 2009 г., като той регистрира и по-сериозно отстъпление от предварителните прогнози за спад до 46,1 пункта. Ноември е 10-тият пореден месец, в който индексът на бизнес активността в сферата на услугите в еврозоната, съставян от Markit, остава в зоната на свиване. От института обаче посочиха, че все още е рано да се определи дали индексът е достигнал дъното.

Съвкупният индекс, който обединява данните от секторите на производството и услугите, записва минимално подобрение до 45,8 пункта през ноември от 45,7 пункта през миналия месец.

Според Ройтерс данните сочат, че икономиката на еврозоната е на път да запише най-слабото си тримесечие от началото на 2009 г., главно заради намаляващите поръчки, а в сектора на услугите съкращенията набират скорост.

„Опасенията за перспективата нарастват с приближаването на края на годината“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Той добави, че особено германските компании са по-песимистично настроени за следващия 12-месечен период. „Ако пазарът в Германия, най-голямата страна в еврозоната, отслабва, това вещае проблеми за останалата част от региона, особено след като търговският подем извън него е нисък“, изтъкна икономистът.

Данните от изследването сочат, че липсва увереност в бизнеса за скорошно подобрение на ситуацията. Компаниите в сектора на услугите са най-песимистично настроени за следващите 12 месеца от март 2009 г. насам, когато индексът на очакванията се срина до 48,6 пункта, а регионът се намираше в средата на най-тежката рецесия след Втората Световна война.

Фабричното производство и новите поръчки обаче пълзят нагоре, макар да остават в зоната на свиване.

Инфлационният натиск върху компаниите е намалял, като индексите за входящата и изходящата производствена инфлация отчитат понижение.

От Markit подчертаха, че индексите на бизнес активността предполагат свиване на икономиката на еврозоната с 0,5% през настоящото тримесечие, което би било най-рязкото от първото тримесечие на 2009 г.

Данните за третото тримесечие обаче показваха същото, докато официалните данни, публикувани миналата седмица, отчетоха спад от едва 0,1%, но според Уилямсън вероятно той ще се ускори през последните 3 месеца на годината.

„Факторите, които помогнаха за подкрепата на официалните данни през третото тримесечие, няма да бъдат налице през последното тримесечие на годината. Така че ще видим влошаване на тези официални данни“, убеден е той.

Икономистите посочиха по-силните данни за индустриалното производство през юли и август като причина за по-слабото свиване на икономиката на еврозоната спрямо очакванията през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още