IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяната на властта в Япония смъкна йената до 20-месечно дъно

С ангажимента си за неограничена помощ за икономиката Шинзо Абе спечели парламентарните избори в страната

10:28 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Смяната на властта в Япония смъкна йената до 20-месечно дъно

Курсът на японската йена спрямо долара падна до най-ниското си ниво от април 2011 година насам тази сутрин. Причина за това стана новината, че либерално-демократическата партия в Япония е спечелила изборите в страната и новият премиер ще бъде Шинзо Абе, пише Bloomberg.

Сред ангажиментите, които Абе пое по време на предизборната кампания, стоят увеличаване на фискалните и монетарните стимули за икономиката. Новият премиер подкрепя вдигането на инфлационния таргет на централната банка до 2 на сто и предлага неограничени мерки за подкрепа на растежа.

Новината за изборните резултати доведе до отстъпване на йената до 84,48 йени за долар, което е най-ниското ниво от 12 април 2011 година насам. Спрямо петък отстъплението на японската валута е с половин процент.

По отношение на еврото йената отстъпва с 0,4 на сто до 110,38 йени за евро, след като по-рано днес бе достигнато най-ниското ниво от 21 март насам – 111,32 йени за евро.

Фондовата борса в Токио реагира с оптимизъм на новината за смяната на управлението. Nikkei 225 се повиши с 0,9 на сто до 9 288,88 пункта. За последния месец показателят се е повишил с 8,9 на сто.

Доходността по 30-годишните облигации на страната пък се повиши с 2 базисни пункта до 1,965 на сто. Това е най-високото й ниво от 5 април насам.

Партията на Шинзо Абе ще разполага с 294 места в 480-членната долна камара на японския парламент. Настоящият премиер Йошихико Нода и неговата демократична партия на Япония са изгубили три четвърти от досегашните си места в законодателния орган, допълва агенцията.

За последния месец йената е поевтиняла с 5,4 на сто, което я превръща в най-слабата валута от паричните единици на десетте развити държави, съставляващи индекса Bloomberg Correlation-Weightened. За същия период доларът е изгубил 2 на сто от стойността си, а еврото е поскъпнало с 1,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още