IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът отстъпи рязко след компромиса за данъците в САЩ

Цената на петрола се устреми към тримесечен връх, златото също поскъпва

09:38 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът отстъпи рязко след компромиса за данъците в САЩ

Американският долар започна годината с отстъпление срещу основните валути. Причина за това стана „прескачането“ на фискалната пропаст след извънредното заседание на американските законодатели, провело се на 1 януари. На него се стигна до компромис за данъчните отстъпки, но не бяха взети решения за свиването на разходите.

Това доведе до поевтиняване на долара. Спрямо еврото спадът е с 0,7 на сто до 1,3285 EUR/USD. Срещу лирата пък американската валута отстъпва с 0,4 на сто до 1,6305 долара за лира.

Решението на законодателите предизвика увеличаване на рисковите апетити сред инвеститорите. Борсите в Азия реагираха положително, като в Хонконг Hang Seng се повиши с 1,9 на сто. Пазарите в Япония и Китай обаче останаха затворени, тъй като в двете държави днес е официален почивен ден.

Новата година започна с ръст в цената на петрола. Търгуваният в САЩ лек суров петрол поскъпва с 1,1 на сто днес до 92,83 долара за барел, което е най-високата стойност за последните три месеца. Брентът пък се движи с повишение от 0,9 на сто до 112,08 долара за барел.

За цялата 2012 година лекият суров петрол  поевтиня със 7,3 на сто, докато брентът поскъпна с 3,5 на сто, постигайки ръст за четвърта поредна година.

Златото поскъпва с 0,5 на сто днес до 1 684,55 долара за тройунцуия. През 2012 година благородният метал поскъпна със 7,1 на сто, постигайки 12-та поредна година на повишение.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още