IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото изкачи 11-месечен връх спрямо щатския долар

Неочаквано високата сума по получените заеми от края на 2011 г., която европейските банки се очаква да върнат на ЕЦБ на 30 януари, подкрепя общата валута

17:43 | 25.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Еврото изкачи 11-месечен връх спрямо щатския долар

Днес еврото достигна 11-месечен връх спрямо щатския долар, докато европейските банки се подготвят да върнат по-голяма от очакваната част от евтините 3-годишни заеми, осигурени им от Европейската централна банка през декември 2011 г., съобщава MarketWatch.

За едно евро към момента се купуват 1,3469 долара при 1,3318 долара късно вчера в Северна Америка. Това е най-високото ниво на общата европейска валута спрямо зелените пари от февруари 2012 г.

Спрямо йената еврото достигна най-висок обменен курс от април 2011 г. - 122,55 йени при 120,90 йени по-рано днес.

Стратези смятат, че подемът се дължи на очакваното силно изплащане на заемите по Операцията за дългосрочно рефинансиране на ЕЦБ от декември 2011 г. От финансовата институция обявиха, че 278 банки ще върнат 137,2 млрд. евро до 30 януари – първата възможна дата за изплащане на получените заеми. Сумата надхвърля очакванията на анализаторите, чиито оценки обаче варират в широки граници.

Стратези обаче предупреждават, че поскъпването на еврото не трябва да се възприема като признак за сила на икономиката на еврозоната. „Това не е добра новина за икономиката на еврозоната и увеличава разминаването между еврото (вървящо нагоре на фона на намалялото напрежение във финансовата система и на по-затегната на практика политика на ЕЦБ) и реалната икономика, която не е в добра форма“, посочва в своя бележка Кит Джъкс, ръководител на отдела за валутна търговия в Société Générale.

Всъщност вчера милиардерът Джордж Сорос заяви, че еврото вероятно ще укрепне, тъй като т. нар. „валутни войни“ набират сила и останалите централни банки разхлабват монетарната си политика в по-голяма степен в сравнение с ЕЦБ.

Общата европейска валута получи подкрепа и след като базираният в Мюнхен институт Ifo обяви неочаквано силен ръст през януари на своя индекс на бизнес климата в Германия. Икономисти заявиха, че ръстът показва, че най-голямата икономика в еврозоната може вече да се е върнала към ръст след почти пълните очаквания за свиването ѝ през четвъртото тримесечие, които предстои да бъдат потвърдени.

Доларовият индекс ICE, който измерва промяната на зелените пари спрямо кошница от 6 големи валути, губи 0,33% до 79,72 пункта.

Спрямо японската йена щатският долар поскъпва с 0,64% до 90,91 йени за долар, достигайки нива, виждани за последно през юни 2010 г. След като в края на септември йената се разменяше за под 80 за долар, тя поевтиня рязко заради натиска на новия премиер на страната Шиндзо Абе спрямо централната банка за разхлабване на монетарната политика и стимулиране на инфлация, както и заради предприетите мерки на правителството за фискално стимулиране.

Рязкото обезценяване на йената обаче започна да предизвиква гнева на други държави, които се опасяват, че тенденцията може да подкопае техните позиции на световните пазари.

Спекулантите с йени трябва да бъдат внимателни по отношение на евентуална волатилност, казва Майкъл Дъркс, главен стратег в FxPro в Лондон. „От решаващо значение е при сделките с йени в близко бъдеще да останете хладнокръвни. Японската валута вече извървя дълъг път за много кратък период, макар и с много добри причини“, отбеляза Дъркс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
lozkhris
преди 11 години
Само *** от Европа слугуват на САЩЕдна по-разумна политика щеше отдавна да е свалила еврото където му е местото - паритет с долара !Така поне износът на закъсалите страни щеше да бъде подкрепен.Другите не са по-прости да искат обезценка на валутите сиНо с *** германци и още по-нагли американски евреи май няма излизане на глава...Горката Европа...Дитирамбите много скоро ще се окажат тотална заблуда и сметките след това отново ще ги плащаме ние, обикновените хора.Ангела Меркел едва ли ще се бръкне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още