IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на индустриалното производство у нас изпреварил европейския през декември

През декември спрямо ноември индустриалното производство у нас е нараснало с 2,3% при средно повишение за ЕС и еврозоната от съответно 0,5% и 0,7%

16:07 | 13.02.13 г. 2
Ръстът на индустриалното производство у нас изпреварил европейския през декември

Ръстът на българското индустриално производство през декември е изпреварил средното повишение в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

През декември спрямо ноември индустриалното производство у нас е нараснало с 2,3% при средно повишение за ЕС и еврозоната от съответно 0,5% и 0,7%.

На годишна база е регистриран ръст от 4,2% на българското индустриално производство, докато в ЕС и еврозоната е отчетен спад от съответно 2,3% и 2,4%.

През декември спрямо ноември производството на стоки с краткотрайна употреба е нараснало с 2% в еврозоната и с 1,3% в ЕС, на стоки с дълготрайна употреба – със съответно 2% и 0,4%. Отчетеният месечен ръст на производството на капиталови стоки е съответно 1,3% и 1,2%.

При производството на стоки за междинна употреба обаче е регистриран месечен спад от 0,2% в еврозоната и 0,3% в ЕС, а на енергия – от съответно 1,2% и 0,4%.

През декември най-голям месечен ръст на индустриалното производство е регистриран в Ирландия (8,5%), Латвия (2,7%) и Словения (2,7%), а най-голям спад – в Словакия (-4,4%) и Дания (-2,3%).

През декември на годишна база производството на стоки за междинна употреба е регистрирало спад от 4,6% и в ЕС, и в еврозоната, на стоки с дълготрайна употреба – със съответно 4,8% и 3,9%, на капиталови стоки – с 2,3% и 2,9%, а на стоки с краткотрайна употреба – с 1,9% и 1,3%.

Същевременно е отчетен годишно увеличение на производството на енергия от 1,2% в еврозоната и 0,4% в ЕС.

Най-силен годишен ръст на индустриалното производство е регистриран в Латвия (10,7%), Малта (10,3%) и Литва (9,1%), а най-голям спад – в Испания (-6,9%), Италия (-6,6%), Чехия (-5,8%) и Полша (-5,4%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
lozkhris
преди 11 години
Ужас... Трепери, Европо !! Ей са убихме китайскито и германско производство :):):)Да се смееш ли, да плачеш ли.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
aikmana
преди 11 години
Винаги съм се чудел като сравняваме само в проценти разликите между несравними по мащаб икономики (и изобщо "неща"), какъв извод би трябвало да си направим? Че индустриалното ни производство се движи по-добре от средно европейското?Налучквам но тези наще 2.3 процента са сигурно горе-долу 20-30 милиона евро. На колко ли се равнява 1% ръст на немското индустиално?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още