IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото продължава да е под натиск

След Кипър във фокуса на анализаторите попада Италия

11:15 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото продължава да е под натиск

И в сряда единната европейска валута остана под натиск, като и днес еврото се задържа под прага от 1,29 долара, предаде DPA.

В сутрешната сесия единната европейска валута се разменяше за 1,2850 долара. Доларът се котираше съответно за 0,7783 евро.

Вчера Европейската централна банка (ЕЦБ) определи референтен курс от 1,2861 долара за едно евро, докато в понеделник курсът бе от 1,2935 долара за евро. Двойката EUR/USD регистрира във вторник 4-месечно дъно при 1,2842. Еврото успя да ограничи загубите, но все още остава критично близо до този минимум.

Единната валута все още не се е възстановила от шока от понеделник. Шефът на еврогрупата Йерун Диселблум описа спасяването на Кипър като модел за действие при други страни с банкови проблеми, но бързо коригира изявлението си. Еврото обаче все още остава силно натоварено от това.

Кипър е първата страна от еврозоната, чиито банкови проблеми ще бъдат решавани с принос и на притежателите на банкови депозити.

В тази обстановка интересът към еврото е изключително слаб и това обяснява спадовете на единната валута от началото на седмицата.

Междувременно Италия попадна във фокуса на анализаторите. Страдащата от рецесия и от политическа парализа страна се опитва да пласира пет- и десетгодишни облигации. Условията не са неблагоприятни, тъй като пазарите на облигации до голяма степен останаха незасегнати от кризата в Кипър.

Днес се очакват и редица икономически данни, но те са с по-слабо пазарно значение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още