IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената отново поевтиня след подкрепа за ЯЦБ на срещата на Г-20

Доларът поскъпна с 1% до 99 йени, след като финансовият министър Таро Асо заяви, че колегите му от Г-20 са одобрили монетарната политика на Япония

17:48 | 19.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският финансов министър Таро Асо. Снимка: Ройтерс</p>

Японският финансов министър Таро Асо. Снимка: Ройтерс

Йената поевтиня рязко спрямо основните световни валути, след като финансовото министерство в Токио обяви, че монетарната политика на Японската централна банка (ЯЦБ) не е била критикувана на срещата на страните от Г-20 във Вашингтон, съобщава Financial Times.

Доларът поскъпна с 1% до 99 йени, след като финансовият министър Таро Асо заяви на пресконференция в американската столица, че страните от Г-20 са се съгласили, че японската програма за изкупуване на облигации има за цел да се справи с дефлацията, а не да отслаби йената.

През февруари страните от Г-20 подписаха споразумение, че централните банки и правителствата няма да се опитват да манипулират валутите си. Документът има за цел да успокои страховете за назряваща глобална валутна война.

Коментарите помогнаха на долара да се възстанови от понесените по-рано тази седмица загуби, когато японската валута отново доказа статута си на актив за убежище, след като колапсът на златото принуди инвеститорите да изоставят по-рисковите си позиции.

Еврото поскъпна с над 1% до 129,49 йени, докато австралийският долар се повиши с 1,3% до 102,52 йени.

Йената беше отслабена и от коментара на Кенджи Мацу, президент на Meiji Yasuda Life Insurance, една от най-големите застрахователни компании в Япония, че застрахователната група обмисля да се ориентира към чуждестранни облигации.

На пресконференция в Токио Мацу заяви, че ниските лихвени проценти в съчетание с високата волатилност на японските ДЦК правят евентуални нови инвестиции в японски правителствен дълг „трудни“.

Много анализатори вярват, че йената ще продължи да поевтинява през идните месеци, тъй като японските инвеститори ще пренасочват извън страната все повече капитали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още