IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Испания забавя темпото си

Причината е в падналите през април енергийни цени, посочват от националния статистически институт

17:38 | 29.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Опашка пред бюро за безработни в Бадалона, недалече от Барселона. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Опашка пред бюро за безработни в Бадалона, недалече от Барселона. Снимка: Ройтерс

Темпото на инфлацията в Испания се е забавило значително  през април, тъй като енергийните цени са се понижили, а вътрешното търсене продължава да бъде вяло, предаде AFP.

Цените в четвъртата по големина икономика в еврозоната са нараснали с 1,5 процента на годишна основа през април спрямо 2,6% през март, според публикуваните днес предварителни данни на испанския национален статистически институт.

На месечна база цените са се повишили с 0,1 процента,  допълни институтът. Данните отразяват сезонните колебания.

Според ведомството, което ще публикува по-подробни данни на 14 май, забавянето на нарастването на инфлацията се обяснява главно със спада на цените на електроенергията и горивата.

Регулираните тарифи на електроенергията, които се  преразглеждат всяко тримесечие, са спаднали с 6,62 процента на първи април, а цените на газа са останали без промяна.

Икономистът от IE Business School Рафаел  Пампильон посочи, че слабото потребление на домакинствата също се е отразило върху спада на инфлацията. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още