IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим О’Нийл: Очаквайте йената да пропадне до 100-120 USD/JPY

В последната си прогноза преди излизането в пенсия именитият инвеститор обяснява как Япония трябва да преодолее страховете на съседите си

15:45 | 05.05.13 г.
Джим О’Нийл: Очаквайте йената да пропадне до 100-120 USD/JPY

Именитият инвеститор Джим О’Нийл слага край на 18-годишната си кариера в Goldman Sachs с прогноза, че японската валута ще продължи да се обезценява и ще падне под 100 йени за долар в обозримо бъдеще, пише CNBC.

„Очаквам 100-120 йени за долар в следващите 18 месеца, но преминаването на бариерата от 100 йени за долар ще стане при случването на определени условия”, обяснява О’Нийл, който се оттегля от ръководната си позиция в Goldman Sachs Asset Management в последното интервю преди пенсионирането си.

„Първото нещо е, че САЩ определено се справят по-добре и ще трябва да приемат, че продължителното обезценяване на йената няма да навреди значително на конкурентоспособността на страната”, посочва специалистът.

„На второ място, във връзка с първото, Япония трябва да показва повече вътрешно възстановяване, за да не се уплашат някои от азиатските конкуренти – очевидно за Южна Корея и Китай това е важен момент”, обяснява О’Нийл.

Йената флиртува с нивото от 100 USD/JPY от началото на април, когато ръководителят на японската централна банка Харухико Курода обяви голяма порция нови стимули с цел преследване на 2% инфлация.

Джим О’Нийл се счита за един от добрите валутни стратези. В своята кариера той успешно предвиди поскъпването на йената от средата на 90-те години и пропадането на еврото през 2005 година.

„Наистина съм горд от познаването на движението на йената, защото това стана причина Goldman Sachs да ме назначат. Хората ме наричат господин БРИК (именно О’Нийл пръв лансира като група сходни икономики Бразилия, Русия, Индия и Китай), но първата ми любов са валутите – въпреки факта, че те приличат на най-големия пазар за плодове и зеленчуци в света. На нещо толкова прозрачно като валутния пазар можеш да бъдеш герой за не повече от 15 минути”, посочва специалистът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още