IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика едва избегна рецесията

От статистическата служба на страната отдават слабия ръст през първото тримесечие на изключително студеното време

10:47 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Германската икономика едва избегна рецесията

Икономиката на Германия се е разширила с едва 0,1% през първото тримесечие спрямо последното на 2012 г. след коригиране с инфлацията и изглаждане на сезонните и календарни колебания, съобщиха от германската Федерална статистическа служба (Destatis).

От службата изтъкват като една от причините за слабия растеж изключително студеното време в началото на годината.

Данните за последното тримесечие на 2012 г. пък бяха коригирани в посока на допълнително влошаване до спад на брутния вътрешен продукт с 0,7% при предварително обявено свиване от 0,6%. За 2012 г. като цяло обаче показателят остава без промяна спрямо вече публикуваните данни, отчитайки ръст от 0,7%, а с корекцията за броя работни дни – от 0,9%.

Ръстът през първото тримесечие се базира почти изцяло върху търсенето на домакинствата, които са увеличили своите крайни потребителски разходи в началото на годината, посочват от Destatis. През четвъртото тримесечие на 2012 г. тези разходи са се понижили, сочат последните изчисления.

Що се отнася до брутните инвестиции в основен капитал, негативната тенденция от миналата година се запазва, като те отново намаляват на тримесечна база.

Външнотърговският баланс почти не е оказал влияние върху икономическия растеж през първите 3 месеца на 2013 г., след като и вносът, и износът отчитат подчертан спад.

На годишна база през първото тримесечие коригираният с инфлацията БВП се е свил с 1,4%, но според статистическата служба този значителен спад се дължи предимно на фактори, свързани с броя работни дни, тъй като те са били по-малко спрямо същия период на 2012 г., която бе високосна, а Великден се падна в различни тримесечия. Ако се елиминират тези фактори, през периода януари-март германската икономика се е свила само с 0,2% на годишна база.

Според първоначалните изчисления БВП е бил осигурен от 41,5 млн. заети на територията на страната, което на годишна база представлява ръст от 0,7%, или 293 000 души.

Destatis ще публикува по-подробни резултати на 24 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още