IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е близо до 3-месечно дъно спрямо долара

Инвеститорите са в очакване на ключовата среща на върха на Федералния резерв

10:29 | 10.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото е близо до 3-месечно дъно спрямо долара

Еврото e близо до 3-месечно дъно спрямо щатския долар в търговията в сряда. Единната европейска валута остава под натиск, след като високопоставен представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви във вторник, че позицията на банката относно лихвените проценти може да се задържи повече от 12 месеца.

EUR/USD постигна сесийно дъно от 1,2766 в края на азиатската търговия. Впоследствие двойката се консолидира на ниво от 1,2784, отбелязвайки минимален ръст от 0,02 на сто.

Двойката вероятно ще намери краткосрочна подкрепа при ниво на съпротивата от 1,2754.

Еврото загуби позиции във вторник, след като членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Йорг Асмусен заяви, че централната банка може да запази лихвените си проценти на текущите си нива повече от 12 месеца.

Изявлението на Асмусен дойде, след като президентът на банката Марио Драги заяви миналата седмица, че лихвените нива ще останат без промяна за по-дълъг период от време на фона на продължаващата слабост в икономиката на еврозоната.

Във вторник Международният валутен фонд обяви, че очаква икономиката на еврозоната да се свие с 0,6% през тази година, което е спад от прогнозата от април за понижение от 0,4 на сто. Фондът намали и прогнозата си за растежа на световната икономика през тази година до 3,1% спрямо 3,3% през април.

Търсенето на долара продължава да бъде подкрепяно от очакванията, че Федералният резерв ще започне поетапно намаляване на месечната си програма за изкупуване на активи, ако щатската икономика продължава с подобряването си.

Припознаването на щатската валута като сигурно убежище бе подкрепено и от по-лошите от очакваното външнотърговски данни в Китай. Износът на втората по сила икономика в света е спаднал неочаквано през юни спрямо година по-рано, подхранвайки опасенията за забавяне на глобалното търсене.

Вносът също е бил по-нисък на годишна база, показвайки спад във вътрешното търсене.

Еврото губи позиции и спрямо паунда, като EUR/GBP е надолу с минималните 0,02 на сто до 0,8596. Единната валута отчита сериозно понижение и спрямо японската йена, като EUR/JPY спада с 0,54% до 128,61 йени за 1 евро.

Инвеститорите са в очакване на ключовата среща на върха на Федералния резерв по-късно през деня, като фокус ще бъде поставен върху речта на председателя на щатската централна банка Бен Бернанке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още