IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският сектор на услугите отчита най-бърз ръст от края на 2006 г.

Съвкупният индекс за активността в британската икономика на Markit е на най-високото си ниво от началото на проучванията през януари 1998 г.

15:13 | 05.08.13 г.
Британският сектор на услугите отчита най-бърз ръст от края на 2006 г.

Секторът на услугите във Великобритания се е разширил с най-бързо темпо от декември 2006 г., сочат резултатите от  проучване на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от BBC.

Индексът на бизнес активността в сектора, изчисляван от Markit, е нараснал до 60,2 пункта през юли от 56,9 пункта през предходния месец, надхвърляйки очакванията на анализаторите. Показател над 50 пункта отчита разширяване на активността, докато под 50 сочи свиване.

Данните бяха обявени след силните резултати за производствения сектор и строителството от миналата седмица.

От Markit обявиха, че техният съвкупен индекс на бизнес активността, който обхваща и трите сектора, е достигнал 59,48 пункта през юли, като това е най-високото му ниво от началото на проучванията през януари 1998 г.

Пол Смит, старши икономист в института, заяви, че са налице индикации за „допълнително укрепване на БВП“ през третото тримесечие на годината, след като "Великобритания се насочва към необходимата скорост за излитане и устойчиво икономическо разширение“.

Проучванията за бизнес активността се извършват въз основата на данни, предоставени от компании от различни браншове на частния сектор за производството, новите поръчки, нивото на запасите, заетостта и цените.

„Изглежда, че подобряването на времето е подпомогнало активността в сектора на услугите през юли, но се съмняваме, че това темпо на разширяване може да се окаже устойчиво“, смята Хауърд Арчър, главен икономист за Европа и Великобритания в IHS Global Insight. „Въпреки това наистина изглежда, че е в ход забележимо базово подобрение на активността, като икономическото възстановяване във Великобритания наистина стъпва на твърда почва“, добави той.

Данните за Великобритания контрастират силно с тези от сектора на услугите в еврозоната, който макар да отчете подобрение, остана поз ключовите 50 пункта, които индикират свиване - 49,8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още