IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг повиши прогнозния си растеж на БВП за текущата година

Потребителските разходи в азиатската страна скочиха с 4,2% на годишна база

21:06 | 16.08.13 г.
Хонконг повиши прогнозния си растеж на БВП за текущата година

Правителството на Хонконг повиши прогнозния си годишен растеж на икономиката поради по-добрите от очакваното данни за динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие, съобщава агенция Интерфакс.

БВП на азиатската страна ще нарасне с 2,5-3,5 на сто, според новите оценки на местните власти. Предната прогноза, представена през май, показваше очакван растеж на хонконгската икономика в диапазона 1,5-2,5% за текущата година.

Тримесечният ръст на икономиката на Хонконг в периода април-юни пък се е ускорил до 0,8% спрямо отчетените в трите месеца до март 0,2%.

Годишният темп на растеж на БВП от своя страна е нараснал с 3,3% след отчетените през първото тримесечие 2,9 на сто. Анкетираните от Bloomberg експерти очакваха хонконгската икономика да се разшири с 0,5% в сравнение с първо тримесечие и с 3,2% на годишна база.

Годишният темп на ръст на потребителските разходи в Хонконг пък достигна размер от 4,2% през второ тримесечие.

Междувременно тайванските власти влошиха икономическите перспективи за 2013 г. поради трудните условия в световната търговия и отслабването на вътрешното търсене. Според оценки на местното Министерство на финансите икономиката на Тайван ще нарасне с 2,31% през тази година в сравнение с предишната прогноза от 2,4%.

Износът, които представляват две трети от БВП на Тайван, се очаква да нарасне с 2,3% вместо 2,82-те процента, които предвиждаше предишната прогноза. Ръстът на вноса също е ревизиран в посока надолу - от 3,91% до 1,85 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още