IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите забавя минимално темпото на разширение

Официалният индекс на бизнес активността в сектора се е понижил до 53,9 пункта през август от 54,1 пункта през юли

20:27 | 03.09.13 г.
Китайският сектор на услугите забавя минимално темпото на разширение

Китайският сектор на услугите е продължил да се разширява устойчиво през август, след като вътрешното търсене е нараснало, сочат данни на Националното статистическо бюро на страната, цитирани от Ройтерс.

Според агенцията това увеличава белезите, че правителствените мерки са започнали да дават отражение, извеждайки втората по големина икономика в света от най-продължителното ѝ забавяне.

Индексът на бизнес активността извън производствения сектор в Китай се е понижили слабо до 53,9 пункта през миналия месец от 54,1 пункта през юли, връщайки се до нивото, отчетено през юни. Показател над 50 пункта показва, че активността в сектора нараства.

„Непроизводственият сектор нарасна стабилно през август. Увеличението на новите поръчки поставя добра основа за ръст през следващите няколко месеца“, заяви Цай Дзин, заместник-председател на Китайската федерация за логистика и покупки, която изчислява индекса за статистическото бюро, цитиран в нейно съобщение.

От бюрото обявиха, че подиндексът за дейността на малките фирми нараства за втори пореден месец, но без да посочват точни данни.

Подиндексът за новите поръчки, който е общ за тези от страната и от чужбина, се е повишил до 50,9 пункта през август от 50,3 пункта през юли, но поръчките от чужбина са се свили, като подиндексът е паднал до 49,6 пункта през август от 53,1 пункта през предходния месец, показвайки, че търсенето остава слабо въпреки признаците за възстановяване в САЩ и Европа.

Входящите производствени цени и тези на услугите са се понижили, отслабвайки ценовия натиск.

Проучването, което обхваща 1 200 фирми от 27 бранша, загатва за подобрение на пазара на труда, като подиндексът за заетостта е нараснал до 52,5 пункта през миналия месец от 51,3 пункта през юли.

Секторът на услугите осигури 45% от брутния вътрешен продукт на Китай през 2012 г., а година по-рано отне титлата на производството като най-голям работодател в страната.

Проучвания на бизнес активността в сектора на услугите на базирания в Лондон институт Markit и британската банка HSBC ще бъдат публикувани утре, като те обхващат по-малки компании от частния сектор. Няколко проучвания за производствения сектор пък показаха увеличаване на активността през август.

Китайската икономика се забави през 12 от последните 14 тримесечия, но от няколко месеца правителството предприе мерки за пресичане на прекаленото забавяне на растежа. Ако успее, то би си осигурило основа за реализиране на дългоочакваните структурни реформи, които да елиминират зависимостта на икономическия растеж от инвестициите, кредита и износа.

Част от предприетите мерки бяха в подкрепа на малките компании като например отмяна на някои данъци и улесняване на достъпа до финансиране. „Политиките дават първоначален ефект“, твърдят от федерацията за логистика и покупки, добавяйки, че „предвид наближаващите празници и реализирането на политиките в подкрепа на телекомуникационния сектор и този на здравеопазването услугите ще се представят по-добре през следващите месеци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още