IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Италия се сви с 1,1% през юли

Данните се оказаха "студен душ" за надеждите, че страната ще съуспее да започне възстановяване от рецесията през третото тримесечие

12:40 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индустриалното производство в Италия се сви с 1,1% през юли

Индустриалното производство в Италия е отчело доста по-слаба от очакваното активност през юли, съобщава Ройтерс. Дейността се е смъкнала с 1,1%, изливайки "студен душ" върху надеждите, че страната ще съуспее да започне възстановяване от най-дългата си следвоенна рецесия през третото тримесечие.

Данните се оказаха далеч под очакванията на повечето анализатори. Анкетираните по-рано 18 експерти предвиждаха ръст от 0,3 на сто, като оценките им варираха в диапазона -0,1% и 0,8 на сто.

След умерено оптимистичните сигнали от последните седмици за възвръщане на доверието сред бизнеса и потребителите индустриалното производство в страната отчете най-стръмния си спад от ноември 2012 г. през юли. Данните охладиха надеждите на управляващите в Рим, че националната икономика може да поеме стабилно нагоре през третото тримесечие.

Индустриалното производство е един от показателите, които са сериозно обвързани с динамиката на брутния вътрешен продукт (БВП) в Италия. През трите месеца до юли продукцията е намаляла с 0,5% спрямо предходното тримесечие.

Третата по големина икономика в еврозоната изпадна в рецесия в средата на 2011 г. Ревизираните данни за БВП през второто тримесечие на тази година затвърдиха негативната тенденция, показвайки спад от 0,3 на сто. Междувременно голяма част от останалите страни в рамките на валутния блок излязоха от рецесията през предходното тримесечие.

Същевременно националният статистически институт на Италия Istat леко ревизира надолу изходните данни за индустриалното производство през юни. Индикаторът отчете ръст от 0,2 на сто след първоначалната оценка за покачване с 0,3%.

На годишна база пък продукция през юли е намаляла с 4,3 на сто в сравнение със спада от 2,1% през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още