IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалните фондове са привлекли най-много капитали от 2005 г. насам

Преди Фед да обяви решението си за запазване на монетарните стимули фондовете по света са привлекли капитали за 25,9 млрд. долара

17:52 | 20.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глобалните фондове са привлекли най-много капитали от 2005 г. насам

Към 18 септември, преди срещата на Федералният резерв на САЩ, на която Бен Бернанке и колегите му запазиха паричната политика непроменена, фондове по света са привлекли най-много капитали от 2005 г. насам и са натрупали огромни запаси от акции, предава Bloomberg.

За периода фондовете събраха общо 25,9 млрд. долара, изчислява валутният анализатор от Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) Уей Лианг Чанг, позовавайки се на данни на EPFR Global. Развитите пазари са привлекли капитали за 24,3 млрд. долара, докато фондовете в развиващите се страни – 1,6 млрд. долара.

Когато за пръв път през май председателят на Фед Бен Бернанке обяви, че може да намали обема на програмата, последваха отливи на капитали от развиващите се пазари и масови разпродажби на акции, продължили цял месец.

Фондовете са похарчили повече от 50 млрд. долара за закупуването на облигации и акции от развиващите се страни, показват изчисленията на EPFR Global.

Световният индекс MSCI All-Country се изкачи до рекорден връх от септември 2008 г. насам, след като на 16 септември Лари Съмърс се отказа от поста председател на Фед, отчитайки съмненията, че той може да намали монетарните стимули.

Ръстът увеличи печалбите, след като централната банка на САЩ неочаквано остави обема на месечната си 85-милиардна програма за изкупуване на активи непроменена.

От началото на годината индексът MSCI е прибавил 15% към стойността си. Обемът на сключените сделки превишава с повече от 14 пъти годишните печалби, отбелязвайки връх на седмична база от април 2010 г.

От началото на годината индексът MSCI за развиващите се пазари (MSCI Emerging Markets Index) е изгубил 3,3% и се оценява на 11 пъти размера на печалбите – най-високата стойност от март тази година, показват данните на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още