IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското индустриално производство се върна към растеж

В Италия обаче производството продължава да се свива

13:26 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Френското индустриално производство се върна към растеж

Продукцията на индустриалния сектор във Франция се възстанови от двата последователни месеца на свиване, сочат публикуваните в четвъртък данни на Националния институт по статистика и икономически изследвания (INSEE).

Индустриалното производство във втората по сила икономика в еврозоната се е повишило с 0,2% през август, оставайки въпреки това под очакванията за ръст от 0,6%. Месец по-рано френската индустрия отчете спад от 0,6 на сто.

Производствената продукция се покачи с 0,3% през август спрямо спада от 0,7 на сто през предходния месец. Консенсусната оценка на експертите бе за ръст от 0,6 на сто.

По-рано през седмицата Централната банка на Франция намали прогнозата си за икономическия растеж през третото тримесечие, позовавайки се на бизнес настроенията, които останаха непроменени през септември спрямо август.

Според третата и окончателна оценка на Френската централна банка брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,1 на сто през третото тримесечие, което е спад спрямо прогнозирания през септември ръст от 0,2%.

Същевременно индустриалното производство в Италия отчете нов спад през август на месечна база, оставайки под прогнозите на анализаторите. Индикаторът е отстъпил с 0,3% през август след ревизирания спад от 1% през предходния месец.

Производство е намаляло с 4,6% на годишна база през август в сравнение с коригирания спад от 4,2% през юли. Анализаторите прогнозираха отстъпление с 4,2 на сто.

След като бе подкрепен да запази поста си като министър-председател през миналата седмица, Енрико Лета и воденият от него кабинет одобри съкращаване на разходите с 1,1 млрд. евро, за да бъде постигната целта за бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още