IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Целта за инфлация от 2% е доста амбициозна

Гуверньорът на Японската централна банка заяви, че количествените й улеснения оказват положително въздействие върху икономиката и финансовите пазари

14:40 | 25.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Курода: Целта за инфлация от 2% е доста амбициозна

Гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода призна, че действията за постигането на целта за инфлацията от 2% са „доста амбициозни“. Той заяви, че заедно с умереното възстановяване на икономиката се забелязва съществен прогрес в тази насока, цитира MarketWatch.

“Очакваме инфлационната цел да бъде достигната към края на фискалната 2014 г. или в началото на 2015 г.“, заяви Курода на Международния финансов форум Paris Europlace, провел се в Токио.

Докато Курода потвърди, че централната банка ще направи корекции в политиката си, ако е необходимо, той подчерта, че масивната програма за количествени улеснения, стартирана през април тази година, оказва положително въздействие както на икономиката, така и на финансовите пазари.

Миналата седмица Японската централна банка реши да запази текущия си курс, поддържайки възходящата посока на икономиката. Централните банкери заявиха, че действията за достигането на целта й за изтегляне на Япония от продължаващата над десетилетие дефлация вървят по план.

Въпреки че програмата оказа положително влияние, покачвайки индекса на потребителските цени до 0,7% през септември, някои анализатори са на мнение, че през следващата година ще са необходими още действия на фона на неясните перспективи за продължително покачване на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още