IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Япония се разшири през ноември

Нарастващият дефицит е продиктуван от силния внос на енергийни продукти след аварията във "Фукушима" на фона на слабата йена

09:41 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на Япония се разшири през ноември

Търговският дефицит на Япония е нараснал допълнително през ноември въпреки силното покачване на износа, пише WBP Online.

Външнотърговският дефицит на островната страна се е покачил до 1,29 трлн. йени през миналия месец спрямо отчетените 1,09 трлн. йени през октомври. По този начин данните на Министерството на финансите отбелязаха 17-тия пореден месец на дефицит по търговското салдо на Япония.

Въпреки ръста обаче дефицитът остана под пазарните очаквания за скок до 1,35 трлн. йени.

Износът се е покачил с 18,4% спрямо нивата, отбелязани преди година. Същевременно вносът е скочил с 21,1 на сто.

Фактът, че вносът продължава да расте по-бързо от износа анализаторите от Standard Chartered отдават на по-силното търсене на енергия от възстановяващата се японска икономика.

Разширяващото се търсене на енергийни продукти до голяма степен е продиктувано от аварията в атомната централа "Фукушима" през 2011 г. Разразилото се цунами принуди Япония да попълва нуждите си от чужбина в момент, когато стойността на йената продължава да отслабва с оглед на гъвкавата монетарна политика на централната банка.

От друга страна обаче по-слабата йена подпомогна печалбата на експортно ориентираните дружества, като например автомобилните компании, което продължава да води до увеличаване на инвестициите. Дългосрочната правителствена цел е излизане от близо 15-годишната дефлационна спирала, в която изпадна японската икономика.

По време на късната търговия на азиатския континент в сряда един щатски долар се разменя за 102,97 йени при дневен ръст от 0,29 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още