IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бл. Белев: Биткойнът и златото ще се допълват занапред в страхотна симбиоза

Кризата и безотговорното печатане на пари ускоряват нуждата и усвояването на криптовалутата, смята управителят на "Тавекс"

08:45 | 13.01.14 г. 11
<p>
	Благовест Белев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Благовест Белев. Снимка: Личен архив

– Вие наблюдавате детайлно българския пазар. Какъв интерес привлича биткойнът у нас?

Интересът е голям и все повече нараства. Забелязвам, че интерес към биткойн имат предимно хора от IT сферата, както и икономисти, които познават добре финансовата структура и вярват в златото като форма на пари.

Видимо е, че основните макроданни в САЩ бележат възход. Това подтикна само преди дни Федералния резерв да свие месечните си стимули с 10 млрд. долара. По какъв начин ограничаването на количествените улеснения да се отрази върху цената на биткойна в по-дългосрочен план?

По никакъв. Биткойн е е система за разплащане, която е несравнимо по-добра от всичко, което използваме към момента. Парите спестени от такси, времето и удобството което ни осигурява, факта че елиминираме частната нужда от разплащателна сметка в банка са толкова големи ползи от биткойн системата, че дори и да нямаше финансова криза, сегашната финансова система щеше да бъде сериозно застрашена.

Наличието на финансова криза, безотговорното печатане на пари и рекордни нива на правителствен дълг са един вид катализатор и значително ускоряват нуждата и усвояването на биткойна.

– Пазарът на злато и сребро несъмнено изпраща една трудна година. Можем ли да очакваме покачване на цената скоро или трендът ще се запази по-дългосрочен план?

След 12 поредни години на възход, нормално е да има корекция в цената на златото и среброто и това се случи през 2013 г. Прекомерното печатане на пари и натрупване на дълг несъмнено ще доведе до по-високи цени на златото.

Благородните метали остават най-сигурното убежище за спестяванията по време на инфлационна криза като сегашната. В момента, в който правителствата на САЩ, Япония, Великобритания и голяма част от Южна Европа спрат да задлъжняват и да печатат повече парични единици, ще настъпи нова паника в банковата система и фондовите борси.

В такъв момент, независимо от инфлацията, правителствата на тези държави ще продължат да създават нова, необезпечена парична маса. Следователно реалните активи са най-доброто средство за запазване на покупателната способност през следващите 8-10 години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 52 rate down comment 10
Батя
преди 10 години
Хм, тия от Тавекс не ги ли е малко срам?При 1500-1600 долара при златото помня че даваха пак едни оптимистични интервюта. Колко ли хора изгориха от тогава да си набутат парите в това дърво!?Само БФБ! ...поне следващите 2-3 г. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още