IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йената поевтиня до над 105 за долар за първи път от 2008 г.

Гъвкавата монетарна политика на Японската централна банка продължи да стимулира покачвнето на инфлацията

09:46 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Йената поевтиня до над 105 за долар за първи път от 2008 г.

Йената поевтиня до над 105 за долар за първи път в последните пет години, след като гъвката монетарна политика на Японската централна банка (ЯЦБ) продължи да стимулира инфлацията според очакванията.

Японските пари затвориха миналата седмица със спад от 1,06% до 105,17 за долар и с отстъпление от 1,63 на сто до 144,50 за евро – най-ниските равнища от септември 2008 г. Новата седмица стартира с ново отстъпление на йената - до 105,36 USD/JPY и 145 EUR/JPY.

"USD/JPY ce насочва към ниво от 110 в резултат на очакваните допълнителни количествени улеснения на японската централна банка. Целта е облекчаване на натиска върху икономиката от покачването на данъка върху потреблението през април 2014 г. Пазарът е наясно с разликата в посоката на паричните политики между Япония и САЩ", отбелязаха през миналата седмица в доклад анализаторите от Societe Generale.

От другата страна на Тихия океан, Федералният резерв на САЩ ще започне постепенно свиване на покупките на активи. Решението бе взето на последното заседание на централната банка на 18 декември.

Данните от Япония показаха, че инфлацията е нараснала с най-високото ниво от октомври 2008 г. Производствената активност, измерена чрез индекса на мениджърите по покупките, пък се повиши до най-високото си ниво от юли 2006 г.

Изключвайки цените на пресните хранителни продукти, равнището на инфлацията се ускори до 1,2% през ноември в сравнение с 1,1% месец по-рано. Измерваният от Markit Economics PMI индекс пък нарасна до 55,2 пункта през последните месец на 2013 г.

"През декември производствените условия за японските компании се подобриха до най-доброто си ниво от юли 2006 г. 6,5-годишният връх в растежа на заетостта, както неотдавното засилване на промишленото производство са сигнал, че политиките на правителството дават желаните резултати", заяви Клаудиа Тилбрук, икономист в Markit и автор на доклада за Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още