IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката безработица изкачи нов исторически връх през октомври

Въпреки неблагоприятните данни експерти очакват Атина да се върне скоро на дълговите пазари

15:39 | 09.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гръцката безработица изкачи нов исторически връх през октомври

Безработицата в Гърция отчете най-високото си равнище в историята през октомври, показаха последните данни на държавната статистическа служба ELSTAT.

Равнището на безработицата нарасна до ревизираните 27,7 на сто, пише WBP Online. Към края на месец октомври около 1 387 000 гърци са били без работа.

Нивото на безработицата във възрастовата група под 24 години се покачи с 6 процентни пункта до рекордните за региона 57,9%, показаха още правителствените данни.

Гърция пое председателството на Съвета на Европейския съюз на 1 януари, което се очаква да донесе по-голяма възможност за поставяне на гласност на проблемите с пазара на труда в целия 28-членен блок.

С оглед на продължаващите проблеми в ЕС много експерти предупреждават, че насрочените за май избори за евродепутати ще изведат на преден план антиевропейските настроения. Това вероятно ще доведе до засилването на позициите на популистките партии.

Въпреки неблагоприятните данни за безработицата Financial Times посочи днес, че "Гърция скоро ще бъде в състояние да се върне на пазарите". Доходността по 10-годишните гръцки облигации падна до 7,8% в сряда, достигайки най-ниската си точка от засилването на кризата в началото на 2010 г.

Доходността по държавните бонове на други страни от региона също отстъпи в последните седмици, което подчертава доверието на инвеститорите в дълговите инструменти от периферията на евросъюза.

Последните новини от континента показват, че съществува добър шанс Португалия да последва съдбата на Ирландия и да излезе скоро от спасителната си програма. Това ще позволи на Лисабон да погледне по-смело към дълговите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още