IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Франция с годишна инфлация от 0,7% съответно през ноември и декември

Производствените компании в Италия очакват цените да се повишат с едва 0,9% през 2014 г.

12:46 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Италия и Франция с годишна инфлация от 0,7% съответно през ноември и декември

Индексът на потребителските цени в Италия се е покачил с 0,7 на сто през ноември на годишна база, показаха последните данни на Националния статистически орган Istat.

Ръстът е стимулиран от покачващите се цени на храните, които са подпомогнали и покачването от 0,2 на сто на месечна база спрямо ноември, пише MarketWatch.

Изключвайки силно волатилните стоки като храните и енергийните продукти, годишният темп на базисната инфлация е достигнал 0,9%, забавяйки се спрямо отчетените месец по-рано 1,2 на сто.

От Istat съобщиха още, че инфлацията в Италия за цялата 2013 г. е достигнала равнище от 1,2 на сто.

Според скорошно проучване на Италианската централна банка производствените компании очакват годишен скок на цените от едва 0,9% през 2014 г. Резултатът би бил два пъти над постигнатото през 2012 г., но доста под историческите норми и целта на Европейската централна банка за равнище около 2%.

Ниската инфлация подпомага потребителите, но прави обслужването на държавните задължения по-натоварващо. Италианските домакинства имат ниски нива на дълг, но местните компании са в доста неблагоприятна позиция, като много от тях се борят, за да получат нови банкови заеми.

Същевременно френският индекс на потребителските цени се повиши през декември, стимулиран от цените на услугите, стоките и енергията.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната нараснаха с 0,3% на месечна и с 0,7% на годишна база, показаха данните на Insee.

Анкетираните от Dow Jones Newswires експерти прогнозираха ръстове от съответно 0,4% на месечна и 0,8% на годишна база.

Дефицитът по текущата сметка на Франция от своя страна отстъпи слабо през ноември на месечна база, oтчетоха данните на Френската централна банка.

Втората по големина икономика в еврозоната отчете дефицит от 1,9 млрд. евро през предпоследния месец на 2013 г. в сравнение с 2 млрд. евро през октомври.

Дефицитът по търговия със стоки спадна до 4,8 млрд. евро от 5,1 млрд. евро месец по-рано. Излишъкът в сектора на услугите от своя страна отстъпи до 3,3 млрд. евро от 3,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още