IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия неочаквано повиши основната си лихва до 8%

Решението на централната банка се дължи на очакването, че потребителската инфлация ще остане висока

09:33 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия неочаквано повиши основната си лихва до 8%

Индийската централна банка неочаквано повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта. Въпреки това институцията уточни, че ако инфлацията на потребителските цени се понижи както се предвижда, няма да има допълнителна корекция на лихвените нива в краткосрочен план.

Решението на банката се дължи на очакването, че индексът на потребителските цени ще остане висок. Индийската централна банка покачи репо процента с 25 базисни пункта до 8%, съобщава CNBC.

Повечето икономисти в проведеното предварително проучване на Ройтерс очакваха да няма промяна. Въпреки това залозите за увеличение на ставката се покачиха, след като централната банка предложи индекса на потребителските цени да стане основния индикатор на инфлацията.

Индийските облигации, акции и рупията паднаха след ускоряването на инфлацията, но възстановиха част от загубите си с оглед на сигналите от финансовата институция. Доходността по 10-годишните облигации, която нарасна с 9 базисни пункта, отстъпи до ръст от 5 базисни пункта до 8,72%.

Индексът на потребителските цени отстъпи до тримесечно дъно от 9,87% през декември, но все пак остана доста над целевото равнище на централната банка от 7,75%. Според институцията рисковете за потребителите от повишената инфлация остават възходящи.

През миналата седмица централната банка предложи обновяване на структурата на паричната си политика чрез задаване на целева инфлация от 4% (плюс-минус 2%). Планът предвижда ограничаване на покачването на цените до 8 на сто към януари 2015 г. и до 6% към януари 2016 г.

"Изглежда Индийската централна банка негласно прие препоръките, предполагащи фокусирането върху "бъдещи насоки" на базата на индекса на потребителските цени", заяви Упашна Барджваж, икономист в ING Vysya Bank, позовавайки се на последната идея на централните банкери.

Гуверньорът на банката Рагурам Раджан е изправен пред трудното предизвикателство да съживи икономиката, докато се бори упорито с покачващите се цени. Според последните оценки на институцията индексът на потребителските цени вероятно ще остане над 9% през последното тримесечие на фискалната година, която приключва през март.

По думите на Раджан индийският икономически растеж вероятно ще се окаже недостатъчен за достигане на предварителната прогноза за 5 на сто през тази фискална година. За следващата година обаче ще бъде заложено равнище от около 5,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още