IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тласък за еврото след оптимистичните данни от континента

Единната валута бе стимулирана от данните за растежа в еврозоната

09:25 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тласък за еврото след оптимистичните данни от континента

Еврото поскъпна до триседмичен максимум спрямо долара в петък, след като по-силните от прогнозираното данни за растежа в еврозоната през четвъртото тримесечие подкрепиха доверието на пазарните участници.

EUR/USD удари сесиен връх от 1,3715 – най-високото равнище от 27 януари, затваряйки впоследствие с лек ръст от 0,09% до 1,3691. За седмицата двойката добави 0,35 на сто.

Единната валута се повиши, след като данните от континента показаха, че икономиката на еврозоната се е разширила с 0,3% през трите месеца до края декември и с 0,5% спрямо същия период година по-рано.

Пазарните очаквания бяха за тримесечен ръст от 0,2% и покачваме с 0,5% на годишна база.

Брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с 0,4% през четвъртото тримесечие на 2013 г. при очаквания за ръст от 0,3%. Във Франция пък бе постигнато покачване от 0,3% за периода.

Данните облекчиха опасенията, че Европейската централна банка може да разхлаби допълнително и без това гъвкавата си парична политика. През миналата седмица президентът на институцията Марио Драги заяви, че банката ще изчака още преди да предприеме действия.

Доларът бе под натиск, след като данните от петък показаха, че американското фабрично производство е спаднало неочаквано през януари, поставяйки сянка върху перспективите за бързо икономическо възстановяване.

Промишлената активност в САЩ се понижи с 0,3% на месечна база през януари в сравнение с очакванията за ръст от 0,3 на сто. Неочаквано слабите данни подхраниха опасенията, че студената зима в Северна Америка може временно да блокира развитието на икономиката.

Отделен доклад показа, че потребителското доверие през февруари е останало без изменение. Индексът на Мичиганския университет запази позиции при 81,2 пункта спрямо прогнозите за спад до 80,6 пункта.

Същевременно при първото си заседание като ръководител на Фед Джанет Йелън потвърди, че централната банка ще продължи да намалява постепенно темпа на своята програма за изкупуване на активи.

Институцията също така за пореден път подчерта, че планира да запази лихвените си проценти в близост до нулата, докато равнището на безработицата спадне под 6,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още