IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия продължава да се притеснява от силата на валутата си

Курсът на австралийския долар е по-висок от историческите стандарти

09:21 | 18.03.14 г.
Австралия продължава да се притеснява от силата на валутата си

Протоколът от последното заседание на Австралийската централна банка от 4 март за пореден път разкри неблагоприятното отношение на институцията към силата на местната валута. Въпреки това банкерите зададоха сравнително оптимистичен тон, що се касае до няколко от ключовите икономически показатели, пише WBP Online.

Банката се надява, че дори и без допълнителни понижения на лихвите покупателната стойност на австралийския долар ще отстъпи, за да подпомогне местните износители.

"Спадът в обменния курс, отчетен до този момент, ще подпомогне постигането на балансиран растеж в икономиката. Въпреки това членовете отбелязаха, че курсът остава по-висок от историческите стандарти", се посочва в документа.

От институцията посочиха, че ако икономиката продължи да се развива според прогнозите, то най-разумният ход е запазването на стабилността на лихвените проценти.

Австралийският долар поддържа относително високо ниво спрямо щатския си съименник през последните 5 години. В последните месеци обаче цялостното отстъпление на търсенето и инвестициите в добивната промишленост засегна значително местната икономика, която е силно зависима от минното дело.

Според протокола австралийският долар е оценяван високо, но все пак текущото равнище е с около 14% под върховата стойност от началото на април 2013 г.

Следващото заседание на централните банкери е насрочено за 1 април, като повечето експерти очакват нова порция коментари по отношение на силата на валутата.

"Показателите бяха като цяло положителни за потреблението, жилищните инвестиции, условията за бизнес и износа", се посочва в документа. "Добивните инвестиции намаляха и се очаква да спаднат още, докато инвестициите в недобивната промишленост остават слаби и се очаква да се вдигнат постепенно с течение на времето", отчитат още централните банкери.

Според анализатори от Capital Economics влошените перспективи за австралийската икономика, особено в сектора на минното дело, вероятно ще накарат банката да понижи основния си лихвен процент по-късно тази година.

"Вярно е, че по-слабият австралийски долар, по-ниските лихвени проценти и възстановяването на жилищния пазар ще подкрепят ръста през 2014 г.", заяви Даниел Мартин от Capital Economics. "Но тенденцията на отслабване на бизнес инвестициите на фона на по-бавния растеж в Китай и свиването на разходите на домакинствата вероятно ще забавят общия растеж до едва 2% на годишна база", отбеляза още той.

Непосредствено след публикуването на протокола австралийският долар губи леко позиции спрямо зелените пари, отстъпвайки с 0,17 на сто до 0,9073.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още