IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата във Великобритания удари петгодишно дъно от 6,9%

Ръстът на заплащането не изостава от темпа на инфлация за първи път от четири години насам, отчете местната статистика

14:37 | 16.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата във Великобритания удари петгодишно дъно от 6,9%

Безработицата във Великобритания спадна до 6,9% през тримесечието декември-февруари и достигна петгодишно дъно, пише CNBC. Незаетите хора на острова през трите месеца са били 2,4 млн. души, докато ръстът на заплатите и инфлацията се покачиха с еднакво темпо за първи път от почти четири години.

Постигнатото ниво на безработицата е сериозен успех, тъй като то е не само с 0,3 процентни пункта по-ниско от предходното тримесечие, но и спада под 7-те процента, зададени като цел от Английската централна банка (АЦБ).

При 7% банката обмисляше да започне вдигане на лихвите, но след това се отказа от тази си цел. Въпреки това данните за безработицата остават под внимателно наблюдение.

Увеличението на заплатите не изостава от инфлацията за пръв път от април 2010 г., обяви Националната служба за статистика на Великобритания (НСС).

Общият ръст на заплатите се покачи до 1,7% през тримесечието декември-февруари, докато цените на потребителските стоки регистрираха идентично повишение. Ръстът на последните спадна до 1,6% на годишна база през март, отчитайки четиригодишно дъно, но данните на НСС за заплатите не вземат предвид изминалия месец. През февруари те са отбелязали покачване от 1,9%.

Увеличението на заплатите над темпа на инфлация е добра новина и за премиера Дейвид Камерън преди изборите през 2015 г., след като опозиционната Лейбъристка партия обяви намаляването на цената на живота като свой приоритет в предизборната си кампания.

Със 146 хил. души е нараснал броят на самостоятелно заетите лица, а тези на непълен работен ден са се увеличили със 74 хил., отбеляза стратегът в Monument Securities Марк Остуалд, който определи спада на безработицата като „впечатляващ“. „Това със сигурност подчертава факта, че подобряването на трудовия пазар е не по-малко неравномерно и неуравновесено от цялостния облик на ръста на заетостта“, коментира той.

„Малко вероятно е АЦБ да прибегне до парично затягане. Това, че безработицата е под 7% не означава, че банката автоматично ще вдигне лихвите. Все пак обаче пазарите ще бъдат в очакване на сигнали от нейна страна, че започва да обмисля подобен ход“, каза пазарният стратег в ETX Capital Ишак Сидики по повод бъдещите действия на АЦБ.

„Докато инфлацията е под 2%, те няма действат, така че не очаквайте промяна на статуквото засега“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още