IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските банки поемат повече рискове в условията на количествено улесняване

90% от банките са увеличили кредитирането и инвестициите си в рискови активи, сочи доклад на Японската централна банка

18:00 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Японските банки поемат повече рискове в условията на количествено улесняване

Над 90% от японските банки са засилили кредитирането и са увеличили инвестициите си в рискови активи през миналата година. Това обяви Японската централна банка (ЯЦБ) в сряда, цитирана от Ройтерс.

"Финансовите институции са намалили инвестициите си в местни облигации, особено в японски държавни такива, за сметка на вложения в сравнително високорискови активи като заеми“, се казва в шестмесечния доклад на банката, оценяващ финансовата система на страната.

Банките кредитират по-широк набор от индустрии и са по-склонни да го правят към малки и средни компании, чийто апетит за заеми е по-голям, показва приложено към доклада проучване. Кредитирането е нараснало с 2,1% през март на годишна база, отчитайки 29-и пореден месец на ръст, докато регионалните банки са отпуснали с 3,2% повече заеми.

ЯЦБ налива огромни количества пари в системата чрез агресивно изкупуване на активи като част от действащата вече една година програма за количествени улеснения, имаща за цел да съживи икономиката на страната и да постигне инфлация от 2% до април 2015 г.

Като последствие от това йената отслабва, а цените на борсата се вдигат, но централната банка се надява, че намаляването на доходността по облигациите ще стимулира местните банки да предприемат повече рискове, вместо да разчитат на купищата си от японски ДЦК.

В момента доходността по тях е едва 0,6%, въпреки че потребителската инфлация се покачи до 1,3%, като ЯЦБ изкупува 70% от емитираните всеки месец държавни облигации. Банката държи 17% от всички японски държавни облигации, пуснати на пазара, което я прави най-големият инвеститор. Очаква се дори това ниво да достигне 20% през идната година, сподели гуверньорът на ЯЦБ Харухико Курода.

Въпреки че банките са намалили покупките си на държавни облигации, те все още остават уязвими от потенциални загуби, в случай че дългосрочните лихви се повишат в бъдеще, показва докладът.

Увеличение от 1% на лихвите в Страната на изгряващото слънце би означавало нереализирани загуби от 2,6 трлн. йени (25 млрд. долара) от правителствен дълг за големите японски банки, докато за регионалните банки загубите ще са на стойност 3 трлн. йени, сочат данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още