IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да понижи корпоративния данък най-рано през 2015 г.

Първоначалното намаление може да бъде с 2-3 процентни пункта, като правителството иска да смъкне налога до около 25% от сегашните близо 36%

15:46 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония може да понижи корпоративния данък най-рано през 2015 г.

Япония може да понижи корпоративния данък най-рано през следващата финансова година - с 2 до 3 процентни пункта. Страната на изгряващото слънце иска постепенно да понижи налога до към 25%, за да повиши конкурентоспособността си, пише Bloomberg.

„Първата стъпка ще накара компаниите във и извън Япония да повярват, че това е сериозно“, казва Норио Сасаки, който е заместник-председател на УС на Toshiba Corp. и член на правителствената подкомисия, провеждаща реформата на корпоративния данък. „Понижението може да е постепенно, стига посоката да е към смъкването на данъка до около 25%, за да отговаря на ставките в Азия.“

36-процентният ефективен данък в Япония е вторият най-висок сред държавите членки на Г-7 след САЩ. Налогът е около 24% в Южна Корея и 23% във Великобритания. Ефективният корпоративен данък в Япония е 35,64%. Той включва местните и националните налози. Средният в Германия е 29,59%, в Китай е 25%, а в Южна Корея – 24,20%, сочат данни на японското Министерство на финансите.

Според Сасаки е важно понижението да започне през април 2015 г., дори ако първоначалното намаление е с по-малко от 5 или 10 процентни пункта, както бе предложено от други членове на екипа, работещ върху икономическата политика на кабинета на премиера Шиндзо Абе.

Финансовият министър Таро Асо каза, че всяко понижение на ставката трябва да бъде придружено от нарастване на приходите от други източници, за да не се влоши фискалната позиция на правителството.

По-рано тази година Абе обеща, че ще извърши реформа на корпоративните данъци, като част от плановете му за съживяване на третата по големина икономика в света. Очакванията са, че през юни той ще разкрие повече детайли за мерките, чрез които ще улесни правенето на бизнес в Япония.

Според Сасаки приходите в бюджета за финансовата година, приключваща на 31 март, ще надвишат предварителната прогноза от 2 трлн. йени (19,5 млрд. долара). По този начин ще се отвори възможност за намаление на данъка с 2 до 3 процентни пункта през следващата финансова година.

Той е на мнение, че съкращаването на корпоративните ставки, в комбинация с други мерки за намаляване на регулациите, ще спомогнат за привличането на повече чужди инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още