IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно във Великобритания се разшири над прогнозите през март

Ръстът на месечна и годишна база беше стимулиран от силните продажби на горива

13:42 | 25.04.14 г.
Търговията на дребно във Великобритания се разшири над прогнозите през март

Британските продажби на дребно се покачиха повече от прогнозираното през март както на месечна, така и на годишна база, предава WBP Online.

Данните на Службата за национална статистика (ONS) показаха, че общите продажби за март са нараснали с 0,1% на месечна база спрямо очакванията за спад от 0,4%. Ръстът е бил стимулиран от силните продажби на горива, които са се покачили с 4,8 на сто.

Голям принос към месечното повишение са имали и продажбите на дрехи и обувки, които са нараснали с 3,1%. Спадът в продажбите на хранителни стоки от 1,4 % пък е бил основният негативен сигнал спрямо февруари.

Общите продажби спрямо същия период на предходната година пък са се повишили с 4,2% в сравнение с очакванията на пазарите за ръст от 3,8 на сто.

По думите на представител на ONS търговията на дребно във Великобритания ще получи нов допълнителен тласък през април вследствие на продажбите по време на Великденските празници. През миналата година един от най-големите християнски празници бе през март.

Генералният директор на Британския консорциум за търгoвия на дребно (British Retail Consortium – BRC) Хелън Дикинсън посочи, че е важно да погледнем резултатите през април, за да получим ясна картина за цялостното представяне през първото тримесечие на 2014 г.

От BRC заявиха, че търговията с храни и стоки за дома е била най-засегната от изместването на Великден. Същевременно продажбите в сферата на модата и облеклата са отчели рекорден растеж.

Поглеждайки към мартенските данни, от Конфедерацията на британската индустрия (Confederation of British Industry – CBI) посочиха, че най-новите месечни цифри са сигнал за очакване на ново значително подобрение на месечна база през април.

"Обемът на продажбите се очаква да нарасне отново през следващия месец, като очакванията са растежът да бъде най-силният от декември 2010 г.", отбелязаха от CBI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още