IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Германия се сви за втори пореден месец през март

Спадът на експорта с 1,8% на месечна база е поредният лош показател за немската икономика в края на първото тримесечие

11:21 | 09.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът на Германия се сви за втори пореден месец през март

Износът на Германия се сви за втори пореден месец през март, отразявайки се негативно върху търговския излишък на страната, като това са поредните слаби данни за месеца, пише MarketWatch.

Немският износ отбеляза спад от 1,8%, докато вноса също се сви с 0,9% на сезонно изгладена месечна база, показват данни на Федералната статистическа служба. През февруари износът беше с 1,3% по-слаб от предходния месец, а вноса се увеличи с 0,4%.

Така най-голямата европейска икономика реализира търговски излишък на стойност от 14,8 млрд. евро, разминавайки се с очакванията за такъв от 16,9 млрд. Сезонно неизгладените данни показват излишък от 16,4 млрд., спрямо 16,2 млрд. през февруари. Балансът по текущата сметка обаче, който е по-широк индикатор за финансовото състояние на дадена държава, все пак чувствително задмина прогнозите за 16 млрд. евро и достигна 19,5 млрд. евро.

Данните за износа последваха серия от слаби показатели за месец март, след като индустриалното производство в страната се сви с 0,5%, въпреки очакванията за ръст от 0,2%. Индустриалните поръчки също отбелязаха спад от 2,8% на месечна база, отново разминавайки се с прогнозите са слаб ръст.

Въпреки това се очаква Германия да отчете стабилен растеж за първото тримесечие, като анализаторите залагат на разширяване от 1%.

„Някои може и да твърдят, че слабият спад на производството през март означава загуба на инерция, но месечните данни са прекалено чувствителни, че да можем да си правим генерални изводи от тях“, каза старши икономистът в базираната в Германия мултинационална банка Berenberg.

“Също така водещите показатели, като бизнес доверието и индексът на мениджърските покупки не предполагат сериозно забавяне през второто тримесечие“, добавя той, заявявайки, че възстановяването в Германия обхваща всички сектори, тласкано от домашното търсене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още