IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер призова Фед към по-систематична парична политика

Чарлз Плосър поиска по-малко свобода и по-ясно формулирани правила за вземането на решения

09:38 | 11.05.14 г.
Централен банкер призова Фед към по-систематична парична политика

Федералният резерв трябва да възприеме по-систематична парична политика, заяви представител на централната банка на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Чарлз Плосър, президент на звеното на Фед във Филаделфия, за пореден път призова за по-малко свобода и за по-ясно формулирани правила за вземането на решения, като например кога да се повишават лихвените проценти.

По думите му преминаването към "основаните правила за поведение" ще намали несигурността на пазарите по отношение на бъдещата политика на Федералния резерв. Неговият коментар за пореден път се различи коренно от възгледите на повечето му колеги, в това число и на председателя на институцията Джанет Йелън.

"Системните политики, като например изготвяните предварително икономически прогнози, трябва да се стимулират по начин, който намалява несигурността по отношение на политиката и подобрява икономическите резултати", посочи Плосър пред Съвета по външни отношения на САЩ.

Централният банкер изнесе подобна реч и през март. Тогава обаче той изтъкна също, че очаква лихвените ставки да се покачат въпреки икономическите условия.

Въпреки че централната банка на САЩ използва инструмента "бъдещи насоки" по подобие на други от водещите финансови институции по света, тя запазва и възможността за разширяване на периметъра си на действие.

Според последните сигнали от Фед водещи при определянето на монетарната политика ще са редица общи фактори, включително инфлацията, пазара на труда и развитието на финансовия сектор. Вследствие на данните банката ще определи кога ще повиши лихвите след повече от петте години в близост до нулата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още