IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Евалд Новотни призна, че ниската инфлация е проблем за Европа

Трябва да се уверим, че няма да се стигне до дестабилизация на инфлационните очаквания, посочи членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

17:03 | 27.05.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Евалд Новотни призна, че ниската инфлация е проблем за Европа

Водещите ръководители на Европейската централна банка (ЕЦБ) са все по-обезпокоени от прекалено ниската инфлация, която повишава риска от изпадане в дефлация и стагнация във валутния блок. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на банката Евалд Новотни, който доскоро бе един от най-големите противници на допълнителното смекчаване на монетарната политика, цитиран от WBP Online.

"Имаме проблем с твърде ниската инфлация, която е много под целта на ЕЦБ от 2%", посочи Новотни по време на пресконференция на Австрийската централна банка, на която той е гуверньор. "Това е двоен проблем", допълни той, отчитайки и опасността от все по-голямата дългова тежест.

"И, разбира се, ако това действително води до дефлация чрез забавяне на потребителски решения, забавяне на инвестиционните решения, отслабване на търсенето, то може да доведе до масирана стагнация. Това е въпрос, който ни интересува в момента", отбеляза Евалд Новотни. "Трябва да се уверим, че няма да се стигне до дестабилизация на инфлационните очаквания", допълни членът на ЕЦБ, цитиран от WBP Online.

Евалд Новотни посочи още, че очаква ръстът на цените в еврозоната да остане под целта на ЕЦБ през тази и през следващата година. Въпреки това равнището вероятно ще бъде постигнато през 2016 г. "Очаква се в средносрочен план целта на ЕЦБ да остане под, но в близост до 2 на сто", заяви той.

Изявлението на Новотни бе подкрепено от по-голямата част от колегите му, включително и от президента на ЕЦБ Марио Драги. Пазарните експерти очакват банката да прибегне до значително разхлабване на паричната политика по време на заседанието на 5 юни, включващо понижение на всички ключови лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Имам предвид : "Битката ЗА инфлация", т.е. да бъде предизвикана такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Защо технологичното развитие да предизвиква инфлация? Не е ли по-скоро обратна логиката : по-съвършената технология произвежда по-ефикасно и евтино => дефлация, би следвало да падат цените? Виж за второто си прав: "Битката с инфлацията е битка срещу тези, които произвеждат повече и по-евтино."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Просто на тези хора им трябваше твърде много време да разберат че ниската инфлация и необяснимо високия курс на еврото са проблем за европеиската икономика Твърде много време Европа се измъква твърде бавно от кризата и от това страдат обикновените хора ЕЦБ е бавна мудна нерешителна и създава проблеми на икономиката Въобще казано с прости думи Е Ц Б е бледо копие на Федералния резерв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Всеки път, когато някой създаде нова машина или технология, повишаваща производителността на труда той предизвиква инфлация. Погледнете цените на компютрите и всичката бяла и черна техника - там това е най-ясно изразено. Има чудесен начин да постигнем инфлация - унищожаваме всичката съвременна техника, като трактори и комбайни и раздаваме на всички по една права лопата и сърп. Хляба моментално ще стане 1 000 лева. Метрото също трябва да се затрупа, защото създава евтин и бърз транспорт, което е вредно за инфлацията. Да се премахнат и всички транспортни средства на колела, корабите също. Да видим тогава колко ще струват китайските джапанки, пренесени на гръб по някогашния път на коприната. Битката с инфлацията е битка срещу тези, които произвеждат повече и по-евтино. Повече от ясно е кой ще победи. Печатницата е много мощно оръжие. Никакви модерни технологии и иновации няма да и устоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още