IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина ще възстанови валутните си резерви до края на годината

В това уверява гуверньорът на централната банка Хуан Карлс Фабрега, според когото износът и привличането на чужди инвестиции ще увеличат запасите

12:23 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Аржентина ще възстанови валутните си резерви до края на годината

В края на годината чуждестранните валутни резерви на Аржентина ще останат почти без промяна спрямо началото й на ниво от около 28 млрд. долара, след като девалвацията на песото прекъсна отлива от фондовете, уверява гуверньорът на централната банка Хуан Карлс Фабрега, цитиран от Bloomberg.

Резервите ще се стабилизират, след като само за последните 17 месеца се свиха с почти 15 млрд. долара до 28,5 млрд. долара. Дупката ще покрие износът на зърно за около 30 млрд. долара, сподели Фабрега. На 23 януари Аржентина обезцени песото с 21%, за да стимулира износа.

Запасите ще позволят на втората по големина икономика в Южна Америка да посрещне плащанията си по дълга, за който икономическият министър Аксел Кицилоф води преговори с кредиторите от т. нар. Парижки клуб. Става дума за неизплатени заеми за 10 млрд. долара. Фабрега очаква „благоприятно развитие“ на преговорите, с което да бъдат привлечени чужди инвеститори в петролната и добивната индустрии.

„След като през януари потребителските цени нараснаха с 3,7% на месечна база, правителството успя да обуздае покачването на инфлацията“, казва още гуверньорът на Централната банка на Аржентина.

През април индексът на потребителските цени се повиши с 1,8%. Централната банка ще отговори на забавянето на инфлацията, като коригира в съответствие лихвените проценти, уверява Фабрега.

Чуждите валутни резерви ще се повишат, тъй като фермерите изнасят 2/3 от рекордните запаси на соя, царевица, зърно, слънчоглед и сорго за около 108 млн. т.

Изтънените валутни резерви през януари, след като през 2013 г. бяха спаднали с 29%, са принудили централната банка да девалвира песото тогава, пояснява Фабрега. Той обаче не сподели прогнозата си за валутния курс на валутата в края на годината.

Според анкетираните от Bloomberg анализатори аржентинските пари ще поевтинеят с 10% спрямо долара тази година и с 12 на сто през 2015 г. от текущия курс от 8,0743 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още