IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за британската промишленост се влошиха през юли

Въпреки това секторът поддържа стабилния си темп на растеж

15:34 | 22.07.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Очакванията за британската промишленост се влошиха през юли

Очакванията за представянето на промишления сектор във Великобритания се влошиха повече от очакваното през юли, хвърляйки сянка върху икономическата перспектива пред страната. Индексът на очакванията за индустриалните поръчки на Конфедерацията на британската индустрия (Confederation ot British Industries – CBI) падна до 2 пункта, спрямо регистрираните през юни 11 пункта. Анализаторите очакваха спад до 8 пункта, пише WBP Online. 

Въпреки слабите очаквания обаче средният ръст на поръчките в периода май – юли поддържа обичайния си темп с добър растеж на вътрешните поръчки и производството. 41% от компаниите в брашна отчитат ръст на общите поръчки през тримесечния период, докато 17 на сто докладват спад, което се равнява на баланс от +24%. Това е най-високият баланс от 1995 г. насам, посочват от CBI.

„Възстановяването на промишления сектор продължава с приличен темп. Индустрията се представя добре, поръчките и заетостта в сектора растат, а инвестиционните намерения до края на годината също показват положителни стойности“, коментира заместник генералният директор на CBI Катя Хол.

„Това обаче не означава, че всичко върви по вода и все още има рискове за възстановяването. Те включват растящата несигурност в международен план, подсилването на британската лира, което може да натежи на износа. Трябва да продължим да помагаме на производителите да изнасят своята продукция на бързорастящи пазари, за да осигурят здрав и стабилен тласък на британската икономика“, добави тя.

Индустриалното и промишленото производство неочаквано се забавят между април и май, сочат официалните данни. Въпреки че те са предразположени към сериозни колебания, забавянето е изненадващо, след като останалите показатели сигнализираха за стабилен темп на растеж в сектора. 

„Неочаквания спад на промишленото производство през май едва ли може да бъде разглеждан като реално изражение на състоянието на сектора“, коментира Робърт Ууд от Berenberg Bank.

Промишленият сектор на Острова продължава да се оздравява през второто тримесечие, дори и с по-нисък темп от този през първото, посочи Британската търговска камара в тримесечното си проучване.

Според Markit промишлеността поддържа стабилния си темп на растеж през второто тримесечие и отчита най-силния си резултат за индекса на мениджърските покупки (PMI) за последните 40 месеца през юни. Съставният PMI индекс за второто тримесечие предполага, че икономиката се е разширила с 0,8% през периода, дублирайки резултата от първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Представяте ли се акобяха и санкциониранинаправо 10% спад;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Internet
преди 9 години
Представяте ли се акобяха и санкциониранинаправо 10% спад;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още