IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните ДЦК на Испания спадна до историческо дъно под 2,5%

Поредният спад дойде на фона на подобряващата се икономика на иберийската страна и стимулите на ЕЦБ

16:29 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 10-годишните ДЦК на Испания спадна до историческо дъно под 2,5%

Доходността по бенчмарковите испански държавни ценни книжа (ДЦК) отчете пореден спад в понеделник, смъквайки се до историческо дъно от под 2,5%.

Лихвата по 10-годишните държавни заеми отстъпи до 2,49 на сто за първи път в историята на фона на подобряващата се икономическа ситуация в иберийската страна. Впоследствие доходността отчете лек ръст, задържайки позиции около 2,51 на сто по време на следобедната сесия на Стария континент.

Пазарните участници продължават да инвестират в облигации на борещите се за възстановяване страни в Европа, търсейки доходност на фона на ниските лихвени проценти в световен план. Доходността по 10-годишните португалски държавни книжа също спадна, смъквайки се до 3,56 на сто.

Положителни сигнали дойдоха и от Италия, където правителствената агенция по дълга продаде обвързани с инфлацията ценни книжа с падеж през 2016 г. при рекордно ниска лихва. Средната доходност на облигациите падна до 0,428%, a обемът на пласираната от Рим емисия достигна 2,25 млрд. евро, предава WBP Online. Коефициентът на покритие бе 2 в сравнение с 1,57, постигнат в предишния аукцион на 25 юни.

Освен това италианското правителство пласира още една емисия обвързани с инфлацията ценни книжа с падеж през 2018 г. на стойност 555 млн. евро при доходност от 0,25% и коефициент на покритие от 2,48.

Последните спадове на цената на кредитирането в еврозоната са стимулирани основно от предприетите на 5 юни мерки от страна на Европейската централна банка. Базираната във Франкфурт институция понижи допълнително основната лихва в региона и оповести началото на нова порция евтино кредитиране с цел раздвижване икономиката на Стария континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още