IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция е 27,2% през май

53,1% от младежите на възраст между 15 и 24 години продължават да са без работа

18:06 | 07.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Гърция е 27,2% през май

Безработицата в Гърция остава над 27% през май. Нивото й намалява спрямо месец по-рано, но все още е рано да се говори за възстановяване на пазара на труда в страната въпреки позитивните сигнали за икономическата активност, отбелязва MarketWatch.

През петия месец на годината безработицата в южната ни съседка е 27,2% при 27,3% през април, разкриват последните данни на гръцката статистическа служба Elstat.

Гърция се опитва да излезе от рецесията, продължаваща шеста година. Страната страда от бавен икономически растеж, а безработицата продължава да е рекордно висока.

След като нарасна до близо 28% през миналата година, делът на безработните намалява, но много бавно. В Гърция тя продължава да е повече от два пъти над средното ниво за еврозоната от 11,6% през май. Всъщност безработицата в Гърция е най-високата в Европа, тъй като все още 1,3 млн. гърци са без работа.

Условията на пазара на труда за младите хора продължават да са изключително тежки. 53,1% от младежите на възраст между 15 и 24 години са безработни, сочат още данните.

Прогнозите са, че гръцката икономика ще се върне към растежа през 2014 г. Властите в Атина и международните кредитори на средиземноморската държава очакват ръст от 0,6%.

Освен това прогнозите на Европейската комисия са, че през тази година безработицата ще се свие до средните 26% от регистрираните през 2013 г. 27,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Ами някои могат да гледат заетостта , но у нас не е така . Пък и в Гърция можеш да получаваш обещетения с години . У нас по данни на НСИ заетостта е 64,7% от трудоспособното население . Имай предвид ,че има и доста временно заети по за няколко месеца в тези проценти . Сметни си сам по този показател безработицата . И това ,че имат дългове гърците не е особен проблем , опростиха им 300 милиарда , а на бас , че ще им опростят и още толкова .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Те са 3 пъти по-добре, щото са в пъти по задлъжняло от нас и някой им плаща сметката! А иначе тази схема с бюра е има и при тях, както и на всякъде по света и у нас! Затова се гледа заетостта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Не знам какво чак толкова значение има за нас гръцката безработица . Но при нас бъдете убедени реалната безработица е над гръцката . Това че отписват хората от бюрата по труда след няколко месеца съвсем не ги прави работещи. Ако към тези над 30% сложите и хората работещи на смешни заплати и такива които не ги получават с месеци , направо ще завидите на гърците . Не знам до кога ще продължаваме да се лъжем така елементарно , но който отиде до Гърция ще види ,че те са поне три пъти по добре от нас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
lorah
преди 9 години
Каква трагедия те са най добре не работят пак пари имат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Patilan
преди 9 години
гръцка трагедия бате, гръцка трагедия.....тези са вече толкова вътре, че вече е по-добре и да излезнат от ЕЗ. Б-я 1989г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още