IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи основната лихва до 0,05%, еврото пое рязко надолу

Според Ройтерс банката ще започне до края на годината програма за изкупуване на активи на стойност до 500 млрд. евро

14:54 | 04.09.14 г. 63
ЕЦБ понижи основната лихва до 0,05%, еврото пое рязко надолу

Европейската централна банка (ЕЦБ) изненада до голяма степен пазарите, понижавайки още лихвените ставки в еврозоната през септември.

Институцията понижи основния си лихвен процент по рефинансиране от 0,15% на 0,05% – най-ниската ставка от създаването на еврозоната през 1999 г. В същото време отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките в ЕЦБ бе снижена още - от -0,1% на -0,2%. Ставката по пределното кредитно улеснение за банките пък бе понижена от 0,4% до 0,3%.

Според информация на агенция Ройтерс централните банкери са обсъждали реализирането на програма за покупки на обезпечени с активи ценни книжа (Аsset-Backed Securities – ABS) на стойност до 500 млрд. евро. Пазарът сега очаква изявлението на президента Марио Драги, който вероятно ще обяви новите мерки по време на пресконференцията си, насрочена за 15:30 часа българско време.

Програмата ще бъде с продължителност от три години и ще включва ABS, както и покрити покупки на облигации. ЕЦБ може да започне изкупуването на активи още през тази година, заявиха хората, запознати с дискусиите, пред агенцията.

В началото на юни освен че понижи основната си ставка по рефинансиране, европейската банка съобщи, че ще реализира нова програма по дългосрочни операции за рефинансиране (LTRO) за подпомагане на банковото кредитиране с първоначалeн целeви размер от 400 млрд. евро.

Публикуваните в края на миналия месец данни показаха, че инфлацията в еврозоната е продължила да се забавя през август. Растежът на потребителските цени отстъпи до 0,3% на годишна база спрямо 0,4% през юли, каквито бяха и предварителните прогнози на Евростат.

Същевременно равнището на безработица във валутния съюз през юли се запази при 11,5%, каквото бе и месец по-рано.

Непосредствено след решението еврото очаквано пое рязко надолу, спадайки с 0,78 на сто до 1,3047 долара.

Междувременно подхождайки според очакванията, Английската централна банка (АЦБ) запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%. Обемът на годишните покупки на активи също остава неизменен при досегашното ниво от 375 млрд. паунда.

Данните за растежа на заплатите бяха в основната на дискусиите преди заседанието. Основните опасения са свързани със слабия ръст на заплащането, който изостава значително спрямо инфлацията. Ниските заплати предизвикаха АЦБ да понижи оценката си за ръста на годишните постъпления на домакинствата от 2,5% до 1,25%.

Известни притеснения за централните банкери на Острова предоставя и референдумът за независимост на Шотландия, насрочен за 18 септември. В един от последните си анализи анализаторите от Capital Economics изтъкнаха като едно от най-големите предизвикателства за Шотландия, ако тя избере независимостта, решението за валутата и последващите паричните условия.

Три са вариантите пред Глазгоу в случай, че приеме независимостта: запазване на британския паунда, влизане в еврозоната или обособяване на собствена валута: шотландски паунд.

"Каквато и валута Шотландия да избере, изглежда вероятно британският паунд да отслабне в близкото бъдеще", изтъкнаха от Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ето не знам и японците принтираха, господа икономисти какво става са какъв е тоя филм ....Японската икономика се е свила със 7,1% годишно през второто тримесечие http://***.investor.bg/***/130/a/iaponskata-ikonomika-se-e-svila-sys-71-godishno-prez-vtoroto-trimesechie,179587/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Както се казва, нищо ново под слънцето.Усмивки от старите ленти релевантни с темата :)https://***.youtube.com/watch?v=YmqoCHR14n8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 9 години
Има два урока Има два урока от всичко това. Първо фискалните стимули са задължителни и второ те трябва задължително да продължат, докато частният сектор не преодолее кризата, ако бъдат спрени преди това рискувате нова криза. Ако погледнем света в тази перспектива ще видим, че почти във всички развити страни, освен Гърция спестяванията на частния сектор нарастват много по-силно, отколкото фискалните дефицити. Навсякъде се вижда процесът на диливъридж. Виждаме и силно увеличение на бюджетните дефицити, но то не е достатъчно. За това са налице и 20% безработица в Испания, срив на БВП на Ирландия с 20% от нивата преди кризата и т.н. В тази ситуация свиването на бюджетните дефицити само влошава ситуацията. Ако частният сектор извършва диливъридж при нулеви лихвени нива на централната банка, то това означава, че компаниите изпитват сериозни проблеми. Хубавото е, че някои от хората, взимащи решенията осъзнават проблема, като Бен Бернанке например. За жалост много икономисти и политици предпочитат да си затворят очите. А истината е, че бюджетният диливъридж трябва да се прилага едва, когато частният сектор е преодолял кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
И за тебе lozkhris, нещо да се пообогатиш малко.http://***.youtube.com/watch?v=uiyAW5ZMdcM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Изобщо не мисля да му се обяснявам на драган, той си има неговите проблеми, аз моите. От доста отдавна не съм част от неговата игра нито той от моята. Графиките, които гледаш показват ефектите от бавното балансиране между големите икономики. Това е бавен, инертен процес който изразява ефектите за които си приказваме тук. В общи линии в момента наблюдаваме експорт на инфлация от США към европа и външно търговски и военни конфликти между европа и следващата голяма икономика в източно направляние - раша. Като цяло има подценени валути има и надценени, аз смятам, че еврото е надценена валута и определено инфлацията е очаквана и правилна за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Това, което казваш не е лишено от смисъл - ваалутната политика, но мащабите с които го правят в момента и лихви от порядъка на стотни от процента всичко на всичко е просто вулгарно спрямо спестителите. Както казва минфин на германия - печатането просто печели време, то не решава проблеми в икономиката, реформите ги решават. Инфлацията (печатането) винаги удря най-бедния по веригата и обикновенно води до външнотърговски проблеми и локални войни в глобализираният свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 9 години
И така ти предлагаш да направим еврото 0,75$ за да продаваме... какво и на кого? На япония ще продаваш техника ли? И тя като експортно ориентирана ще се скъса да купува? Или предлагаш цената на Мерцедес и БМВ да се срине, щото Италия трябвало да излиза от криза. Сигурен съм, че Германците АМА никак няма да са доволни, че техните "най-добри" коли на света им пада главоломно цената. Ще им замине митът за производителност на труда и всичко. *** нищо, те ще се жертват за останалата Европа, нали са солидарни. Лошото е и знаеш ли още кое? Че като ти падне Еврото, ресурсите стават скъпички, щото нъл се сещаш, че почти всичкия ресурс се внася в Ойропата... А США поне копат петрол и газ, ако не друго ... бе наникъде са тея икономически читанки..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха абе незнам дали ти е хоби икономиката, ама НИЩО НЕ РАЗБИРАШ БЕ МИЛИ !!!Я да те питам нещо:Значи ЕЦБ печата и сваля курса на еврото. Европа почва да ИЗНАСЯ и бумти яко ВЗИМАЙКИ БИЗНЕСА НА ДРУГИТЕ ха ха ха....Еееее тогава КАК ДРУГИТЕ ЩЕ КУПУВАТ ПРОДУКТА НА ЕВРОПА КАТО ТЕ ЩЕ СА ФАЛИРАЛИ И ЗАТВОРИЛИ ПРЕДПРИЯТИЯТА СИ ПОД УДАРИТЕ НА БУМТЯЩА ЕВРОПА муахххааааа.....или и те ще почнат да ПЕЧАТАТ за да си девалвират валутата и така ....ДО КОГА БЕ МИЛИ ? Нещо се обърках !?! ха ха ха....Да знаеш ЗИМБАБВЕ е най-проспериралата държава и ИЗНОСА бумти ха ха ха..... мнооогоооо си зле ама мнооогоооо....Драги и МАРИОНЕТКА ! Кукла на конци мили. Прави каквото му се нареди от кукловодите. Евр.банки са ФАЛИРАЛИ кухи институции. Балансите в част активи са ТЪПКАНИ с ДЦК на БАНКРУТИРАЛИ ДЪРЖАВИ. Е некой требе да ги отърве КАПИШ ?Аре бегай чети Рубини :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
Сори, Абе започна да печата миналата година, не преди 5. Преди 5 йената стана 75$ и износът просто замря, а Япония е експортно ориентирана странаСега просто се върна на справедливите си нива. Това се опитва да постигне и Драги Oh, and BTW, не съм чел учебници защото икономката ми е хоби, не професия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
Впрочем, там, където МОЖЕШ да изнасяш в момента започват да прекратяват това,"заради което ти самият печаташ", което общо взето значи, че ще спечелиш, нали така?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още