IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрген Щарк: ЕЦБ се превръща в "лоша банка"

Банката поема огромни рискове за баланса си с покупките на обезпечени с активи ценни книжа, посочи бившият ѝ главен икономист

13:54 | 09.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юрген Щарк: ЕЦБ се превръща в "лоша банка"

Европейската централна банка (ЕЦБ) се превръща в европейска "лоша банка", изпълнена с пакетни заеми. Нейните рекордно ниски лихвени проценти няма да направят нищо, за да се насърчи кредитирането в еврозоната, заяви бившият главен икономист на институцията Юрген Щарк.

Щарк, който е и бивш член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, напусна банката през 2011 г. в знак на протест спрямо осъществяваните политики. По думите му последният ход на институцията да свие още лихвените нива е бил "абсурден, ако въпросът не беше толкова сериозен".

ЕЦБ понижи основния си лихвен процент до 0,05% от 0,15% в четвъртък и обеща да започне покупки на обезпечени с активи ценни книжа в нов опит да предотврати дефлацията и да стимулира икономиката на еврозоната.

"ЕЦБ поема огромни рискове за баланса си с покупките на обезпечени с активи ценни книжа и сама по себе си се превръща в европейска лоша банка", посочи Щарк в анализ за германския вестник Handelsblatt, публикуван във вторник.

По думите му по-ниската ставка би могла да се разглежда като "символичен" ход, ако ЕЦБ не се бе отказала за първи път от преследването на цел за обменния курс. Нейната цел е насочена към спад на обменния курс на еврото, каза той, което многократно бе поискано от френските и италианските политици.

"Нулевите лихвени ставки обаче няма доведат до нито едно евро по формата на допълнително кредитиране, а ще разширят неефективността в дългосрочен план, наред с други неща, допълнително подкопаващи репутацията на ЕЦБ", изтъкна Щарк.

Базиранана във Франкфурт институцията посочи много пъти, че не си поставя цел за обменния курс, а само за ценова стабилност. Коментарът на Юрген Щарк дойде, след като по-рано тази седмица съюзник на германския канцлер Ангела Меркел критикува плановете на ЕЦБ, заявявайки, че плашат германците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
Не мисля че ако ЕЦБ e Junk - цялата ЕЗ ще попадне под този знаменател .Явно ще има вътрешен разпад под различна форма - ако не се допуска явен такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още