IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Излишъкът по текущата сметка на Япония се е свил през август

Данните добавиха нови аргументи за по-голяма подкрепа на икономическото възстановяване

09:55 | 08.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Излишъкът по текущата сметка на Япония се е свил през август

Японският излишък по текущата сметка се сви през август, след като износът и постъпленията от инвестиции в чужбина спаднаха допълнително, добавяйки признаци за необходимост от по-голяма подкрепа на икономическото възстановяване.

Най-широкият външнотърговски измерител се сви до 287,10 млрд. йени (2,61 млрд. долара) през август от 416,7 млрд. йени (3,78 млрд. долара) месец по-рано според данните на Министерството на финансите. Пазарните очаквания бяха за излишък в размер на 200 млрд. йени (1,81 млрд. долара).

Износът спадна до 5,65 трлн. йени през август от 6,25 трлн. йени през юли. Вносът пък отстъпи до 6,48 трлн. йени от 7,08 трлн. йени в предходния месец, предава WBP Online.

Балансът на първичнитe доходи, който измерва доходите от инвестиции, направени в чужбина, се сви до излишък в размер на 1,52 трлн. йени през осмия месец от 1,85 трлн. йени през юли, докато балансът на вторичните доходи до голяма степен остана непроменен при 150 млн. йени.

Измерен на сезонно коригирана база, излишъкът по текущата сметка се увеличи до 130,8 млрд. йени от 98,30 млн. йени през юли.

Новите данни идват на фона на нарастващите признаци, че икономиката на Япония се бори да се възстанови от покачването на данъка върху продажбите през април, който ограничи търсенето и причини икономическа контракция в размер на 1,8% през тримесечието до края на юни.

По-рано тази седмица членовете на Изпълнителния съвет на Японската централна банка (ЯЦБ) признаха за слабостта, наблюдавана в икономиката след корекцията на данъка, особено по отношение на производството. Според централните банкери въздействието на данъчното увеличение върху потреблението избледнява, макар и "неравномерно".

"По-предпазливата позиция на ЯЦБ предизвика спекулации за допълнително облекчаване след предстоящата среща в края на този месец", посочиха в анализ експертите от Capital Economics.

Въпреки това от Capital Economics не очакват разширение на програмата за количествено облекчаване. По думите им вместо това банката ще обяви, че сегашният темп на покупки на активи (60-70 трлн. йени на година) ще бъде удължен с още една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още