IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмнителната икономическа мощ на Китай

Общият БВП не е достатъчен, за да определим Поднебесната империя като най-могъщата икономическа сила в света, смята Джоузеф Най

21:33 | 10.11.14 г. 22
Съмнителната икономическа мощ на Китай

Според прогнозите на Световната банка (СБ) съвсем скоро китайската икономика ще изпревари тази на САЩ по отношение на показателя паритет на покупателната способност (ППС). Чрез индикатора се елиминира влиянието на различните ценови равнища в националните икономики и се приравнява покупателната сила на националните валути към дадена единна валута. В случая със СБ това е т. нар. международен долар.

Въпреки това по думите на професора в Харвард и автор на концепцията за "меката сила" в международната политика Джоузеф Най подобна оценка на ситуацията не отразява съвсем коректно позицията на китайската икономика в света.

Според експерта въпреки че измерването на ППС помага до известна степен да се сравни адекватно нивото на благосъстоянието в различните страни, то оказва значително влияние върху населението. Ако измерим Индия – десетата по големина икономика в света, в съответствие с пазарния обменен курс на щатския долар и индийската рупия, тя ще е третата по големина въз основа на ППС.

Важно е да се отбележи, че общият размер на икономиката е ключов аспект на развитието на страните. Китай е привлекателен пазар и е най-големият търговски партньор на много страни – важен източник на икономически лостове, който китайските лидери не се страхуват да използват.

Но дори и ако Китай изпревари САЩ по БВП, икономиките на тези две страни ще продължат да работят на базата на напълно различни структури. Пример е фактът, че доходите на глава от населението в Китай – може би най-точният показател за икономическо развитие, са само 20% от тези в САЩ. С други думи, ще отнеме поне десетилетия, докато Поднебесната империя в действителност се изравни или задмине Съединените щати. Ако изобщо някога се случи, разбира се.

Освен това както китайските чиновници и учени признават, въпреки че Китай измести Германия като световен износител номер едно, страната все още не се е превърнала в истински силна във външната търговия поради малкия обем на експортни услуги. Да не говорим, че на Китай продължават да му липсват и силните международни брандове, които често се явяват като двигатели за държави като САЩ и Германия. Всъщност 17 от първите 25 глобални марки са американски, посочва Джоузеф Най.

Друг интересен факт: въпреки че Пекин се опитва да увеличи своята финансова сила, насърчавайки международното използване на юана, търговията с китайските пари все още представлява едва 9% от общия валутен обмен по света. Делът на долара е 81%.

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 12
Internet
преди 9 години
Поредното оправдание на краварите, изложено в псевдонаучен стил от ***-аджийските агитатори и пропагандатори, намиращи се на американска хранилка. Смешковци. Още преди месец МВФ призна, че китайската икономика е вече 1, но авторите на пасквила отлагат това за бъдещето. Смешковци.Хайде, стига! Отиваме да бачкаме, не сме надничари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 9
supertrader
преди 9 години
Това е края на високите цени на петрола и суровините. Причината е в свиващото се потребление и то ще продължи да се свива дори с по големи темпове. САЩ нищо не могат да направят за да вдигнат потреблението защото технологиите го свиват - просто погледни около себе си и ще видиш как електроуредите харчат 3-4 пъти по малко ток, как автомобила в градски условия консумира 5 литра за 100 км, как всички постепенно ще разберат че с вътрешна топлоизолация жилищата стават много по лесно отопляеми и в някои страни е стандарт и така. А разходите на енергия и суровини в момента пак са много високи и още много пъти ще паднат докато електроуредите тръгнат със соларни клетки и то не много и не цели плантации - малки панелчета. Някой си искал да харчи много енергия и суровини защото обичал Русия ! Никой не го спира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 20
rogers
преди 9 години
Мето къде ги четеш тези глупости - на САЩ им се губят трилиони - демек дължат трилиони - и тези пари са главно в Русия и Китай - САЩ вече е буквално собственост на Китай - само дето още не са го обявили по си ен ен, за да може да го разберат обикновените американци, които скоро ще се изравнят по стандарт с китайските селяни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
ако не намерят общ език с *** и продължават да ги ръчкат и искат трета световна (Не дай Боже) и за 15 мин континентите ги нема и всички сме чао Приказката приключва и икономически разтежи и борси и всичко тва е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
ако мислиш, че нещо те *** ето виж locationaGeolocation data from IP2Location (Product: DB4 updated on 10/11/2014)IP AddressCountryRegionCityISP80.108.54.12Austria WienViennaUpc TelekabelGoogle Map for VIENNA, WIEN, AUSTRIA (New window)кат се видиме в София ше пиеме по бирица и ше ми обясниш, какво толкова те кефят тея бастуни САЩ най-голямата финансова пирамида, като при нас през 90' там Анжел сити, Лайф чойс. Да през '80 замалко да глътнат вода с тоя долар, тогава Paul Volcker им смъква инфлацията връща доверието в долара всичко ок. Са кво напрайха от 1990 насам изживяват се като шефове криза 2008 и не били виновни "Europe" била виновна, *** си съюзниците, раздават правосъдие навсякъде, войни, провокации, подмолни революции еееми тоя път ше глътнат вода и те не са безсмътртни, *** ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
да така е, това не ми пречи като се върна лятото да речем, не е казано сега веднага да започна "новите уроци" :)) има време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 3
Nikola666
преди 9 години
Какъв Студентски град? Ти нали живееш на запад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
е погледни на кво ги учат в най-елитния университет, то това може да се учи и в Студенстки град за кво да хода да давам 200 бона да ми откриват топлата вода ? Не знам в австрииския университет ги нямаше тея неща, явно са "пропуснали" нещо в програмата :)),A руските акции още малко да им се накефят на шорта и влизам, но нещат да падат да ги ударят едно хубаво в земята и да захварлят всичко, аз така най-обичам :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
Nikola666
преди 9 години
Интересни статии четеш.Вместо да се чудиш какво да си сложиш отзад купувай руски акции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
а на професора от Харвард моа да му препоръчам да се запише на тоя classHarvard University offers students *** Sex 101 classhttp://rt.com/usa/201979-harvard-***-sex-week/Seminars on *** sex now offered at Harvard Universityhttp://***.dailymail.co.uk/news/article-2822770/Get-bottom-***-sex-class-offered-Harvard-University.htmlебаси пумиярите 200К$ бонбона следване и да ми "показвали и учели" на *** изкуство. Ако искат мога да им го покажа аз може и за по малко и тея *** ше казват и учат хората, коя икономика е добре и коя не е ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още