IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия търси помощ от износителите за поевтиняващата рубла

Институцията ще се опита да убеди компаниите да конвертират приходите си от износ в рубли, което те в момента отлагат

16:45 | 13.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Русия ще се опита да убеди експортно-ориентираните компании да конвертират приходите си в рубли в опит да стабилизира обезценяващата се валута. Това каза заместник-гуверньорът Ксения Юдаева, цитирана от Wall Street Journal.

От началото на годината рублата изгуби близо 30% спрямо долара. Заради очакванията, че поевтиняването ще продължи, износителите отлагат обмяната на техните доларови и еврови приходи в рубли.

Пред парламента Юдаева заяви, че централната банка „ще обсъди с износителите, че всъщност те не печелят от заигравката с обмяната на валутните приходи, получени от износ“.

По принцип рублата получава подкрепа от износителите през втората половина на всеки месец, когато компаниите трябва да плащат месечните си данъци и такси. Въпреки това през октомври рублата получи малка подкрепа от износителите, тъй като руските пари бележеха дъно след дъно всеки ден.

В момент, в който руските компании и банки нямат достъп до външно финансиране заради западните санкции, доларите и еврото, които продават износителите, са един от основните източници на чужда валута за вътрешния пазар. Ролята на износителите в предоставянето на ликвидност от чужбина може да нарасне още, след като централната банка спря да продава долари и евро чрез валутни интервенции, оставяйки курса на рублата да плава свободно.

Юдаева не даде повече подробности относно начина, по който ще протекат преговорите с износителите, но повтори, че Русия не възнамерява да въвежда капиталови ограничения – мярка, за която президентът Владимир Путин и други висши държавници увериха, че няма да се въвежда въпреки масивните капиталови отливи.

През 2006 г. Русия отмени закон, по силата на който приходите от износ задължително се конвертират в рубли – ход, който целеше да увеличи ролята на рублата в глобален мащаб, като я направи напълно конвертируема.

„Смятаме, че рисковете от обезценяването на рублата, въпреки че то ни позволява да имаме бюджетен излишък дори на фона на по-ниските цени на петрола, не са здравословни за икономиката“, коментира Юдаева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
спокойно ве ше си продават и за рубашки само глей мачот рубашката не пада са кат гламава :)) до година две и пак е на 30 за $ ако започнат както предполагам предимно sell на газта в рубашки както имат планове Газпром ше си стане даже доста стабилна валута мога да ти кажа даже и през SWIFT Replica от Май 2015 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
kefal
преди 9 години
Да вземат пример от нас: Валутен борд.Така износителите няма къде да ходят и ще продават конвертируемата си валута по фиксирания курс.Това е начина и пътя да обереш износителите си. Както е при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Защо тогава руските износители продават в долари и си ги стискат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
миии не знам, от как я отвързаха рубашката от EUR/USD май нема вече такива бързи слизания по стълбите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
data
преди 9 години
А дали износителите вярват на рублата ? На какво разстояние е руската икономика от феномена "бягство от националната валута" ? Ами ако вече са в спиралата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още