IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в еврозоната с най-голям месечен спад от година насам

Рязкото понижение на енергийните разходи и на цените на краткотрайните стоки допринася за спада

13:01 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на производител в еврозоната с най-голям месечен спад от година насам

През октомври цените на производител в еврозоната бележат най-резкия си месечен спад от година, след като енергийните разходи и цените на краткотрайните стоки като хранителните, например, спаднаха рязко, предава Ройтерс.

Индексът на цените на производител в 18-членния валутен съюз се понижава с 0,4% спрямо септември, разкриват последните данни на Евростат. Анализаторите, анкетирани от агенцията, прогнозираха спад от 0,3%.

Общият показател се влошава заради рязкото понижение на енергийните разходи с 0,9% и на цените на краткотрайните стоки с 0,6%, благодарение на поевтиняващите суровини.

Октомврийският спад на производствените цени допълва по-широкия проблем с дефлационния натиск в еврозоната. Индексът на цените на производител нараства само през юни и септември тази година.

На годишна база показателят намалява с 1,3% през октомври, съвпадайки с пазарните очаквания. Темпът на спад се забавя минимално в сравнение с този от 1,4%, отчетен през август и септември. Единствено цените на стоките с капиталово предназначение и дълготрайните стоки растат.

Най-стръмното пропадане на годишна база Евростат отчита в Словакия, Естония и Холандия. Отделно, индексът на потребителските цени се настани на 5-годишно дъно през ноември, което предполага, че дефлацията остава реална заплаха за континента.

В рамките на 28-членния Европейски съюз индексът на цените на производител се понижава с 0,5% на месечна и с 1,6% на годишна база. През октомври в сравнение със септември най-рязък е спадът в Дания (-2,3%), Естония, Гърция и Великобритания (с по -1,4%). Евростат отчита повишение само в България (+1,3%), Белгия (+0,5%) и Швеция (+0,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още