IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус намали размера на таксата за закупуване на чужда валута до 20%

Решението е било взето с оглед на подобряващата се ситуация на финансовия и валутния пазар в страната

14:03 | 29.12.14 г.
Беларус намали размера на таксата за закупуване на чужда валута до 20%

Беларус намали размера на комисионата при закупуване на чуждестранна валута от населението, съобщава руският портал "Вести".

Централната банка на страната намали с 10 процентни пункта ставката, смъквайки я до 20 на сто. Преди това на 20 декември регулаторът фиксира такса в размер на 30 на сто от обема на търгуваната валута.

От банката посочиха, че решението е било взето с оглед на подобряващата се ситуация на финансовия и валутния пазар.

Предприетите от властите в Беларус мерки помогнаха поне за известен период да се предотврати влошаване на финансовия пазар. Според информацията намаляването на размера на таксата е било провокирано както от подобряването на ситуацията в Русия – най-големият външен пазар за Беларус, така и от стабилизирането на обменния курс на беларуската рубла спрямо американския долар.

По-рано през декември Беларуската централна банка забрани покупко-продажбите на чуждестранна валута на извънборсовия пазар в страната до 1 януари 2017 г. Според официалното становище през следващите две години покупките и продажбите на валута ще могат да се осъществяват само на Беларуската валутна и фондова борса. По този начин властите вече имат пълен контрол върху валутните потоци в страната.

По време на следобедната търговия на Стария континент в понеделник един щатски долар се разменя за 10 959 беларуски рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още