IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери откраднаха биткойни за 5 млн. долара от Bitstamp

Атакуван е оперативният портфейл на базираната в Словения платформа за търговия с дигиталната валута

09:15 | 06.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хакери откраднаха биткойни за 5 млн. долара от Bitstamp

Близо година след фалита на Mt Gox обмяната на биткойни продължава да изглежда опасен бизнес. Една от най-големите борси за търговия с дигиталната валута – Bitstamp, обяви, че нейните системи са били изложени на риск от неидентифицирано нападение и затвори търговията за деня, предава ZDNet.

Впоследствие главният изпълнителен директор на Bitstamp Нейц Кодрич потвърди, че е станала кражба. Въпреки че по-голямата част от резервите на Bitstamp са останали непокътнати, хакерите са съумели да откраднат почти 19 000 биткойна (приблизително 5 млн. долара).

По-голямата част от средствата на Bitstamp са съхранявани в т.нар. "студени резерви", недостъпни за бързи онлайн преводи. Въпреки това нападателите са успели да атакуват успешно оперативния портфейл на компанията, който управлява дневните операции.

От базираната в Словения биткойн борса обещаха, че платформата ще се върне съвсем скоро към обичайния си ритъм на работа.

През февруари 2014 г. тогавашната трета по големина борса за биткойни в света Mt Gox официално подаде молба за защита от фалит поради невъзможност за изплащане на дълг на стойност 6,5 млрд. йени (63,6 млн. долара по тогавашните валутни курсове). Впоследствие през юни базираната в Токио платформа за търговия получи одобрение от американските власти да започне производство за обявяване в несъстоятелност и в Съединените щати. Делото продължава все още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 7
deant
преди 9 години
ох... че се и обиждаме. Такива кражби на банки са ставали в зародиша на САЩ - дивия запад. Отиваш отмъкваш парите и никой не може да ти каже нищо. А за КТБ кво да говорим? Нали държавата им върна парите на хората? А от биткойна кой ще ти върне парите? Разберете, че когато няма контрол това средство ще се ползва най-вече за нелегални цели! Повечето пиратски сайтове приемат такива плащания защото никой неможе да ги проследи. Биткойна няма нужда да буде компрометиран. Той си е компрометиран по Дефаулт, защото никой не поема отговорност никой нищо неможе да проследи и е просто сладкиш за сегашната финансова мафия, а не неин враг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Да, уточни моля какъв коментар искаш та да ти дам.Финансовата империя да фиатните пари се е усетила, че е проспала семенцето, което може да й подкопае основата, на която е седнала като световен господар и няма да спре с ударите срещу биткойна докато не го компрометира на 100%. Отделно империята на сенчестата престъпност живее чрез злоупотреби от всякакъв вид и щом системата за търговия с биткойни е допуснала фатални грешки в сигурността това ще им струва много, ама наистина мнооого скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
kurta007
преди 9 години
Балъка си остава балък,няма кво да му обясняваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Какъв коментар да ти дадат? Станала кражба. Не се ли обират банки? Колко бяха откраднати от КТБ? Май май 600 пъти повече. Дай коментар.И аз не съм привърженик на биткоина обаче в случая кражбата си е кражба и че са откраднати биткоини а не уефчета или евраци не променя кой знае колко нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
deant
преди 9 години
ех биткойн специалисти и оптимисти, дайте коментар моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още