IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото пропада с над 1% въпреки силните данни за германския БВП*

Основната причина за понижението е сигналът на Европейския съд, че количествените улеснения са в мандата на ЕЦБ

11:28 | 15.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврото пропада с над 1% въпреки силните данни за германския БВП*

Еврото губи над 1% от покупателната си сила спрямо долара, спадайки до най-ниското си ниво от януари 2005 г. и под равнището, на което валутата се появи на пазара през 1999 г.

Единната валута днес изтрива 1,2% до 1,1646 долара спрямо 1,1747 долара, каквото бе равнището на 4 януари 1999 г.

Данните от деня показаха, че германският икономически растеж през 2014 г. е достигнал 1,5%. Това е най-доброто представяне на първата по големина икономика в Европа от три години насам. Въпреки това годината ще бъде запомнена с това, че страната за малко не изпадна в рецесия.

Растежът от 1,5 на сто бе очакван от анкетираните от Ройтерс икономисти, въпреки че брутният вътрешен продукт на Германия нарасна едва с 0,1% през 2013 г.

Тримесечните данни обаче показаха, че германската икономика губи инерция. След силното начало на 2014 г. страната едва избегна рецесията през третото тримесечие. Тогава германският брутен вътрешен продукт (БВП) записа ръст от 0,1 на сто, след като се сви с толкова в периода април-юни.

Според експеpти положителното въздействие от силното покачване на германския БВП е било неутрализирано от вчерашната новина, че планът на Европейската централна банка (ЕЦБ) за излизане от кризата в еврозоната е в рамките на мандата ѝ.

По думите на Педро Круз Виялон, главен адвокат на Европейския съд, идеята на базираната във Франкфурт институция да спаси региона от икономическа разруха, купувайки държавни облигации чрез програмата за директни монетарни транзакции (Outright Monetary Transactions – OMT) е съвместима с правото на Европейския съюз (ЕС) и попада в мандата на нейната парична политика.

"Главният адвокат счита, че програмата (OMT – бел. ред.) е неконвенционална мярка на паричната политика", съобщи Европейският съд, като добави, че идеята е "необходима" и "съвместима в тесния смисъл на думата". Окончателното решение, което се очаква до шест месеца, вероятно ще последва становището на Виялон.

По думите на главния адвокат обаче съвместимостта с правото на ЕС зависи от изпълнението на определени условия. Тези условия включват въздържането на ЕЦБ от всякакво пряко участие в програма за финансова помощ за държавите, които вече са получили подкрепа чрез OMT. По изпълнението на програмата ЕЦБ работи заедно с Международния валутен фонд и Европейската комисия, формирайки "тройката" кредитори.

Новината отвори широко вратата пред планираните от Марио Драги и компания количествени улеснения в еврозоната. Очаква се институцията да прибегне до хода още след заседанието си, насрочено за следващата седмица.

* Актуално към 11:30 часа.


Още видеоматериали гледайте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още