IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спредът между 10-годишните ДЦК на САЩ и Германия изкачи 25-годишен връх

Основната причина е програмата за количествени улеснения в Европа, която се очаква да стартира през март

14:46 | 04.03.15 г.
Спредът между 10-годишните ДЦК на САЩ и Германия изкачи 25-годишен връх

Спредът между доходността по бенчмарковите американски ​​бонове и германските държавни облигации нарасна до най-значителното си ниво в последния четвърт век на фона на разликата между паричните политики на двата бряга на Атлантическия океан, пише WBP Online.

По време на европейската сесия в сряда 10-годишните американски държавни ценни (ДЦК) книжа се търгуват при лихва от 2,126%, докато при сходните германски бонове доходността е само 0,372 на сто, или със 170 базисни пункта надолу. Спредът е най-големият от май 1989 г. насам.

Трендът при 10-годишните германски ДЦК вероятно ще последва този в други страни от еврозоната, като например Испания и Ирландия, където доходността дори спадна до отрицателни стойности в последните месеци. Основната причина е програмата за изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ), която се очаква да стартира официално този месец.

Въпреки че ЕЦБ изпрати доходността по много от книжата до рекордни дъна, пазарът продължава да очаква заседанието на институцията в четвъртък, след което Марио Драги най-вероятно ще даде подробна информация за рамката на количествените улеснения – първите в историята на еврозоната.

Очакването на новата програма изпрати повече от една четвърт от облигациите от еврозоната на негативна територия, което означава, че инвеститорите на практика плащат за привилегията да заемат пари на европейските правителства. Много пазарни участници обаче прибягват до подобни ходове в опит да диверсифицират портфейлите си.

Доходността в блока премина на отрицателна територия през август миналата година, когато двугодишните бундове за първи път в историята отстъпиха под нулата. Някои анализатори обаче заявиха, че опитни инвеститори са готови да платят премия, за да държат парите си в безопасност по време на периодите на слаб растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още