IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Китайската система за международни разплащания е готова

Според източници на агенцията системата за плащания CIPS може да започне работа до края на годината

10:57 | 09.03.15 г. 29
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дългоочакваната Китайска система за международни разплащания (China International Payment System, CIPS), която би позволила международната употреба на юана е готова и може да бъде пусната още през септември или октомври, заявиха три източника, цитирани от агенция Ройтерс.

Системата би създала световна супермагистрала за плащания с юана. Тя ще замести редица от мрежи и ще позволи улеснените сделки с юана, значително увеличавайки международната тежест на китайската валута.

„CIPS е готова сега и Китай е избрал 20 банки, които да извършат теста, от които 13 банки са китайски, а останалите са клонове на чуждестранни банки“, заяви висш банков източник, който има отношение към случая.

„Официалното пускане ще бъде през септември или октомври, в зависимост от резултатите на тестовете и подготовката“, допълни източникът.

Втори източник заяви, че властите се опитват да започнат първата фаза на CIPS преди декември.

„Не е план, но ние се опитваме да проведем първата фаза на CIPS преди края на годината“, заяви източникът, който пожела да остане неназован, тъй като не му е позволено да говори с медии.

„Ако мине както трябва, пускането ще бъде през септември или октомври. Ако има нужда от още малко време, ние оставаме уверени, че ще я пуснем преди края на годината“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Ако смяташ Китай с ръст от 9% ще стигнат сегашното ниво на БВП на глава от населенито на САЩ, след точно 23 години и половина:). Но ако щатите стоят на едно място и не растът :) Я включи в изчисленията си един скромен по твоите разбирания ръст на САЩ от 2,5% на година през това време?:) ( т.е леко подценявайли САЩ и силно надценявайки Китай.) Резултата за изравняване ще е близо век. Ако направиш по реално изчисление - на среден ръст а Китай от 6 % и 2.8% за САЩ.. вече стават векове ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Такива елементарни измъквания пред мен не :) За да се допълня, че съм изтървал неволно в предния пост - посочените цифри $53000 за САЩ и $7000 за Китай са номиналния БВП на глава от населението. Беше убеден, че точно можеш да го изчислиш мега точно, кога Китай ще задминат САЩ по този показател - моля направи го. Изхождайки оптимистичната презумция, че Китай вечно ще расте с 9% а САЩ само с 2.5 :) Аз казах, че ще са нужни векове, ти не се съгласи. Моля опровергай ме:) Китай е огромна икономика, и държава, но за да мине САЩ - също огромна икономика и огромна държава (3та по територия и население в света), ще трябва поне да се доближи по този показател до САЩ :) Само като общ БВП не стига.. щото тоя БВП се прави от хора и за хора, и се разпределя между хора.. А супер сила с хора с произвеждащи в много пъти по малко от тези на актуалната супер сила, не се става.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
хехе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
Средно от 4те основни източника номиналния БВП на САЩ е $53000, а на Китай $7000. Сметни ми, колко ВЕКА ще са нужни на Китай да задмине САЩ, дори и ако приемем, че Китай продължи да расте постояно с 9%, а САЩ само с 2.5% :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
За Китай, 5% е умерен. Ние 2003-2008г т.е преди кризата също растяхме с 5-6% на година. Но ние не можем и няма как като малка икономика да се сравняваме с Китай. При нас, като малка и силно отворена икономика с малък вътрешен пазар, част от ЕС подобни ръстове от 5%+ са възможни само при много благоприятна външна среда. Каквато по ред причини (независещи от нас) в момента няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
До #18. Ами можем да сметнем точния ден, час минута и секунда, кога Китай ще настигне USA, но няма да е след векове. Ще ти го сметна, ако искаш, но хайде да не е тази вечер. Освен това представяш ли си колко драматично ще изглежда момента, когато се настигнат. Ще изглежда като кола, която се движи с 90 километра в час, която изпреварва друга, която се движи с 30.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Разбрах те. Всичко е въпрос на формулировка. Приемаме, че ръст от 5%може да бъде наречен умерен. Но всичко е относително. Ако България успее да постигне ръст от 5% това би било космическа скорост за нас. Ние тук, като постигнем 1,7 хвърляме капи до небето. На фона на 7, или дори 5% в Китай този растеж не е дори бавен. При всичкото ми желание да съм оптимист най-доброто, което мога да кажа за такъв процент е, че е крайно незадоволителен. Същото се отнася за всички, дето се въртят около единия процент, а за тези, които са в рецесия за N-та поредна година просто нямам думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
" целта е КНР да се превърне в развита икономика със средни доходи". Новата цел пред ръководството на страната е да подържа растеж около или малко под 7%. Пак цитат. Та с приближаването към целта посочена от ККП целевия растеж ще пада докато стигне обективните за размера и развитието на Китай нива от 4-5 % годишно. А що се отнася до сравнението ти на САЩ с Китай.. Растеж от 3 % на САЩ ,от тяхната база това е нещо колосално. Погледни БВП на глава от нас. на Китай и САЩ и сметни още колко ВЕКА ще са нужни на Китай да стигне САЩ по този показател, дори и с ръст от 9%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
Значи, ако освен дърворезба (поздравления, ако с това се занимаваш) беше учил и малко икономика, щеше да разбереш какво говоря. Ще се опитам да обясня. Китай последните 25г. Китай постига растеж от средно 9,5% годишно. Като основен двигател бе износа и колосалните външни ивестиции, които го подкрепяха. Този огромен ръст бе възможен и поради ниската база, от която тръгна и колосалното население, което гарантира и колосално потребление с течение на времето и разширяването на иконом. база. Като всяко нещо обаче и ръст базиран само на износа има край. Китай го знае, и се готви за този момент от доста години. Като алтернативата и ест. път на развитие е ръст базиран на вътрешно потребление - т.е на голяма средна класа със стабилни, плавно и умерено растящи доходи. Такъв ръст е по умерен и бавен, но далеч по устойчив на външни и вътрешни сътресения. Та Китай се е насочил към такова развитие. Самия мин. председател Ли Къцян го каза на сесията на Парламента им цитирам по памет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
По скоро за себе си говориш:) като ти гледам небивалиците дето ги пишеш :) С кое от написаното в #9 не си съгласен. С аргументи моля? Или само си ланкаш по стар бавик? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още