IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската национална банка е загубила 30 млрд. франка

Усилието на SNB да се бори с поскъпването на франка продължава да е източник на тревожност в алпийската страна

12:16 | 30.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцарската национална банка е загубила 30 млрд. франка

Швейцарската национална банка (SNB) отчете загуба от 30 млрд. швейцарски франка (31,9 млрд. долара) за първото тримесечие, след като поскъпването на швейцарския франк спрямо инвестиционните валути нанесе тежки валутни загуби, предава Ройтерс.

„Загубата при позициите в чужди валути е в размер на 29,3 милиарда франка", заяви SNB. „По отношение на златните запаси това доведе до загуба на оценката в размер на 1 млрд. швейцарски франка". Резултатът на Националната банка е до голяма степен зависи от развитието на валутните и капиталовите пазари и пазара на златото, се казва в изявлението. Следователно силните колебания са правило, а не изключение. Загубата от валутни ефекти за първото тримесечие на 2015 г. възлиза на 41,1 милиарда франка.

В средата на януари франкът скочи с 39 на сто спрямо еврото само в един ден, след като централната банка на Швейцария смая пазарите, като изостави курса франк/евро, който поддържаше на ниво от 1,20 от 2011 година.

Усилието на Швейцарската централна банка да се бори с поскъпването на франка продължава да е източник на тревожност в алпийската страна, въпреки че общото мнение е в подкрепа на решението за премахване на тавана на франка на 15 януари.

Въпреки това страхът от отрицателните лихви завладя страната, като въздействието им върху спестяванията на домакинствата и пенсионните фондове вече става обект на загриженост за швейцарското население.

По думите на Томас Йордан, гуверньор на централната банка, франкът е все още "очевидно надценен". С това си свое изказване той сигнализира за възможни допълнителни съкращения на отрицателна територия в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още