IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ ревизира нагоре прогнозата си за растежа в Русия

Според банката през 2015 г. руското стопанство ще се свие с 2,7% и ще се възстанови през 2016 г. с ръст от 0,7%

14:57 | 02.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
СБ ревизира нагоре прогнозата си за растежа в Русия

Световната банка (СБ) ревизира прогнозата си за растежа на Русия в следващите две години. Международната финансова организация вече очаква, че руската икономика ще се свие с по-малко в сравнение с първоначалните оценки. Като причина СБ посочва възстановяването на цените на петрола през последните месеци, по-силната рубла и забавящата се инфлация, пише Ройтерс.

Според СБ през 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия ще се свие с 2,7% спрямо първоначалното предположение за понижение от 3,8%. Новата оценка на банката е близка до прогнозата на Министерството на икономиката на страната, което предрича контракция от 2,8 на сто през тази година, и е по-оптимистична спрямо последните данни и очаквания на анализаторите.

Последните данни показаха, че през април икономическият спад в Русия се задълбочава до 4,2% спрямо мартенското понижение от 2,7 на сто.

СБ очаква, че БВП ще скочи с 0,7% през 2016 г., за да се ускори до 2,5% през 2017 г. Прогнозата на банката за следващата година също е по-оптимистична спрямо предходната, която бе за спад от 0,3%.

Така СБ се присъединява към Международния валутен фонд, който се надява, че руската икономика ще се възстанови догодина.

Според главния икономист на СБ за Русия Биргит Хансл променените условия ще позволят на централната банка да облекчи паричната си политика по-бързо тази година, с което ще подкрепи икономиката.

От СБ все пак се застраховат, като посочват, че перспективите пред руската икономика остават несигурни.

„Значителните негативни рискове пред нашата прогноза остават, след като глобалният петролен пазар продължава да търси своето ново равновесие, а обещанията за провеждане на структурни реформи трябва да бъдат подкрепени от конкретни политически действия“, пише Хансл в становището на СБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още